Mátyás
-6 °C
1 °C

Hajléktalanok vették fel a másfél milliárdos sikerdíjat

2006.05.04. 19:22
Egy multinacionális műszergyártó cég hajléktalanok nevére alapított cégeken keresztül mintegy másfél milliárd forint sikerdíjat vett fel. Az RTL Klub információi szerint a hajléktalanok feladata az volt, hogy a pénzt felvegyék a bankból. Ők ezért 3-5 ezer forintot és tiszta ruhát kaptak.

Sikeres közbeszerzési pályázatok után mintegy másfél milliárd forint sikerdíjat vett fel egy orvosi műszerek gyártásával foglalkozó cég hajléktalanok nevére alapított cégeken keresztül. Az RTL Klub információi szerint a hajléktalanoknak hetente pár ezer forintot fizettek azért, hogy milliós összegeket vegyenek fel és a pénzt átadják a főszervezőnek.

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az Index kérdésére megerősítette: sikkasztás gyanújával valóban nyomoznak egy ügyben, amelyben hajléktalanok nevére alapított fiktív cégek közbeiktatásával 1,4 milliárd forintot vettek fel.

A NNYI körözést adott ki a 38 éves Schrödl András Zoltán ellen. A férfit azzal gyanúsítják, hogy a fiktív cégek bankszámlájára utalt pénzt leemeltette a hajléktalanokkal, majd ezzel "sajátjaként rendelkezett". Ezek a tranzakciók 2001-től zajlottak - mondta Horváczy Emese.

Az RTL Klub meg is szólaltatta híradójában az egyik hajléktalant. Baráth László elmondta: a nevére alapított Euroaction nevű cégen keresztül néhány év alatt több mint 100 millió forint folyt át. A férfinek és társainak néha üres nyomtatványokat kellett aláírniuk.

Baráth László feladata éveken át az volt, hogy bemenjen a bankba, s alkalmanként 1,5-2 millió forint közötti összeget vegyen fel. A szervező ilyenkor tiszta ruhát is hozott a hajléktalannak. A fizetség ezért kezdetben háromezer forint volt, Baráth László később ötezret kapott.