Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Váltófelvágás miatt siklott a szegedi gyors?

2005.09.03. 09:55
Szombaton késtek a ceglédi vonatok, mert a Nyugatiban kisiklott egy Szegedről érkező gyorsvonat.

Az Index információi szerint szombat reggel 8 órakor kisiklott a Szegedről Budapestre tartó gyorsvonat. A 719-es számú járat néhány méterrel a célja előtt, már a Nyugati pályaudvar területén járt, amikor négy kocsija elhagyta a pályát. Szakértők szerint bizonyos jelek arra utalnak, nem zárható ki, hogy váltófelvágás történt a baleset előtt, és ez hozzájárult a sikláshoz.

A szakkifejezés azt jelenti, hogy a kitérő azon végéről, ahol két sínpár fut bele, nem arról érkezik egy jármű, amerre a váltó állítva van. A jármű (a mostani esetben egy mozdony) gond nélkül áthalad a kitérőn, hiszen átállítja azt a használt iránynak megfelelően. Ez az átállítás, átlökés azonban nem tökéletes, a csúcssín bizonytalan helyzetben van, nem lehet biztosan tudni, hogy a legközelebbi, másik oldalról érkező vonat merre fog haladni. Előfordulhat az is, hogy a vonat eleje az egyik, a vége a másik irányba "próbál" továbbhaladni, így kisiklik.

A váltófelvágás éppen ezért tilos, balesethez vezethet. Az elmúlt évek egyik legnagyobb, szajoli balesetét is ilyen hiba okozta 1994-ben.

A mostani siklás a Ferdinánd híd alatti váltókörzetben történt, ahol 20 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben. A vonaton sok volt az utas, de - a kis sebesség miatt is - személyi sérülésről nem tudni.

Gyakorlatilag használhatatlanná váltak viszont a Nyugati 12-20-as számú vágányai, így zavarok vannak a pályaudvar forgalmában. A Cegléd (Szeged, Szolnok) felöl jövő és oda induló vonatoknál 5-10 perces késések voltak szombaton.

A siklás miatt a pályaudvaron folyó filmforgatás is csak késve kezdődött szombaton.