Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Két embert agyonlőttek egy csepeli iskolában

2009.01.07. 19:33
Szerda este egy símaszkos támadó berontott egy csepeli iskolába, az igazgatót és egy tanárt fejbe lőtt, ők meghaltak. Az igazgató Takács József, a csepeli MSZP frakcióvezető-helyettese volt, aki korábban Csepel alpolgármestereként is dolgozott. A gondnokot szintén lövés érte, a kezén találta el, őt kórházba szállították. A támadó elmenekült, a rendőrség lezárta a környéket. A támadáskor diákok nem voltak az iskolában.

Este fél hétkor egy símaszkos fegyveres rontott be a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolába, ahol két férfit fejbe lőtt, az iskola gondnokát pedig kézen lőtte. Ezután a támadó elmenekült, a gondnok pedig riasztotta a mentőket, akik ugyan percek alatt a helyszínre érkeztek, de a fejbe lőtt sérülteken már nem tudtak segíteni. Gyerekek a támadás idején nem voltak az iskolában.

Csütörtök hajnalig nem volt új fejlemény a nyomozásban, az iskola gondnokát, aki súlyos kézsérülést szenvedett, még mindig nem tudták kihallgatni. Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletes szerint a férfi még csak ébredezik az altatásból műtétje után.

Mint mondta, a nyomozók még mindig helyszíni szemléznek, ezért feltehetőleg csütörtökön nem lesz tanítás az iskolában.

Úgy tudjuk, hogy az egyik áldozat, az igazgató, Takács József, a XXI. kerület szocialista frakciójának helyettes vezetője, korábban alpolgármester volt, a másik áldozat pedig az igazgatóhelyettes, P. László pedig szintén egy helyben ismert szocialista szimpatizáns.

Takács József
(Forrás: csepelimszp.hu

Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke kérdésünkre azt mondta, most értesültek arról hivatalosan, hogy az egyik helyi politikusuk is a bűntény áldozatául esett. Burány döbbenten fogadta a hírt, és elmondta, hogy a pártban senki nem tud magyarázatot adni erre a brutális támadásra.

A helyi- és a párthírek szerint az utóbbi időben többször is megpróbáltak fellépni kábítószer-terjesztők ellen. Az Inforádió értesülései szerint személyes indítékok állhattak a gyilkosságok hátterében.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az Indexnek erről annyit mondott, vannak elképzeléseik, hogy mi állhat a gyilkosság mögött, ezeket egyelőre vizsgálják. Kormos Endre szintén nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni. Mint mondta, minden lehetőséget megvizsgálnak, de biztosat majd csak a gyanúsított elfogása után tudhatnak.

A rendőrség szerint személyi konfliktus miatt ölhették meg a két embert, tehát nem a külföldről és filmekből ismert iskolai lövöldözés - amikor egy diák nyit tüzet társaira - történt. A Hír tévé úgy tudja, kedden verekedés volt az iskolában, és amikor az igazgató szétválasztotta a rendbontókat, megfenyegették, de egyáltalán nem biztos, hogy a szerdai gyilkosság emiatt történt.

Rendőrök igazoltatnak a Csepeli átjáró közelében a gyilkosságok után

A gondnok órákkal a támadás után is sokkos állapotban volt, ígynem tudták kihallgatni. A férfit kórházba szállították, mondta a Független hírügynökségnek Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese megerősítette, hogy a lövöldözés két áldozata a helyszínen meghalt, egy embert pedig súlyos sérülésekkel a Merényi Gusztáv Kórházba szállítottak.

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola (Forrás: csiszi.cjb.hu)

A rendőrség lezárta a környéket, két rendőrautó biztosítja a kordonokkal lezárt helyszínt. A rendőrök minden járművet átvizsgálnak, amely a Gubacsi hídon keresztül elhagyja a Csepel-szigetet, közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Budapest rendőrfőkapitánya ötmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel, közölte Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese.

Tóth Mihály csepeli polgármester szóvivője, Polgár György kérdésünkre elmondta, hogy az iskola halmozottan fogyatékos, túlkoros, illetve tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek képzésével foglalkozik. A polgármester a helyszínről követi az eseményeket.

A helyszínen tartózkodó tudósítóink beszéltek egy nővel, aki azt mesélte, hogy a lánya látta, amint egy vérző kezű ember szalad ki az iskolából, a gondnok ugyanis az iskola melletti üzletből hívott segítséget telefonon a támadás után. A környéken a járókelők azt mondták, hogy nem ismerik az áldozatokat.

Tudósítónk arról is beszámolt, hogy a Szabadkikötő úton felállított ellenőrzőpontnál a rendőrök átvizsgálták az autó csomagtartóját is, az Ady Endre utcában pedig csak benéztek az autóba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport