Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szart és savat locsoltak a zsidó pornókomédia közönségére

2008.09.29. 11:39
A trágyás támadást a Gecy című darab második előadása utánra időzítették. A szervezők a szélsőjobbos ellenpropaganda miatt mindkét estére rendőri biztosítást kértek, de csak szombatra kaptak.

„Kint álltunk a Sirály bejárata előtt, amikor egy pillanat alatt megjelentek a csuklyások. Annyira hirtelen jöttek, hogy nem is vettük őket észre, mintha az egész meg lett volna koreografálva. A Ferit oldalról leöntötték vödörből valami szarral, de jutott mindenkire. Iszonyú büdösek lettünk, közben meg valami bazi nagy vízipisztolyból savat spricceltek ránk“ – idézte fel hétfőn reggel az egyik szemtanú az előző éjjel történteket.

A csuklyások hirtelen érkeztek, bár a balhéra lehetett számítani. A szélsőjobbos oldalakon az Ember tragédiája pornóváltozataként félreértelmezett darab miatt napok óta folyt a hangulatkeltés. Ezért a szervezők a szombat este bemutatott és vasárnap is játszott Gecy c. előadás mindkét estéjére rendőri biztosítást kértek.

Az egyik sirályos szervező, Schönberger Ádám szerint a rendőrök, amikor a balhé után megérkeztek, az emailek ellenére tagadták, hogy vasárnapra is hívták volna őket. Ekkorra a támadóknak persze már bottal üthették a nyomát.

A szemtanúk szerint a trágyás-savas locsolkodást többen is eléggé zokon vették. A darab rendezője, ifj Sebő Ferenc, aki a vödör tartalmából a legnagyobb adagot kapta, egy poharat vágott a támadók felé, majd visszaindult a kocsmába. Az egyik csuklyás azonban hátulról ráugrott, és odabent tovább bántalmazta.

„Totális sokkban voltunk, mindenki csak nézett, hogy mi van“ – emlékszik vissza Horváth Judit, a Sirály programkoordinátora. Horváth Emese, a kávézó üzletvezetője is odabent volt. „A Feri egyszer csak bejött, a hátán egy álarcos fiatalemberrel, aki csépelte. Előző este kaptunk egy közvetlen rendőrségi számot, lerohantam érte, hívtuk, közben próbáltuk csukva tartani az ajtót, nehogy bejöjjön a többi.“

„A savtól azonnal kiütések lettek a nyakunkon. Az egyikük, aki végig videózott, kiabált hogy »nem mi kezdtük«, de aztán hirtelen, ahogy jöttek, egy pillanat alatt el is tűntek, tényleg mintha meg lett volna rendezve“ – mondta a kinti események szemtanúja. Schönberger, aki odabent volt, úgy emlékszik, hogy a többi kapucnis-csuklyás próbálta kirángatni a Sebőt verő társukat, aztán az egyik törzsvendég utánuk ment, hogy tűnjenek a francba. „Akkor nekimentek, és felszakadt a szája“.

A támadáskor jelen volt Polgár Tamás Tomcat is, aki kamerával rögzítette az eseményeket. Éjszakai blogbejegyzésében kifejtette, hogy „a verekedés egy emberkedő zsidó miatt tört ki“, de persze ő is mérges lenne, ha egy vödör szart próbálnának ráönteni. A rendőrség hétfőn közleményben kíván reagálni a történtekre.

Rendőri segítséget kértek

A BRFK közleményt adott ki hétfőn délután. Eszerint:

2008. szeptember 28-án éjjel bejelentés érkezett a VI. kerületi Rendőrkapitányságra, hogy a VI. kerület Király utca egyik szórakozóhelyén verekedés tört ki, így rendőri segítséget kértek. Az eddigi adatok alapján a szórakozóhelyen bemutatott előadás után 6-7 fekete csuklyát és maszkot viselő férfi jelent meg az épület előtt. Közülük hárman bementek a kávézóba, ahol dulakodni, lökdösődni kezdtek a vendégekkel, a náluk lévő vizipisztolyból ismeretlen anyagot lőttek rájuk. Mindezek után kihátráltak a szórakozóhelyről, de az egyik vendég utánuk ment, hogy az utcán lévőket és a három csuklyás férfit lecsitítsa, ekkor őt többször megütötték, és őt, valamint a többi kint lévő vendéget egy vödör fekáliával leöntötték, majd a helyszínről futva elmenekültek. A sértettek elmondták azt is, hogy a társasághoz tartozott egy férfi, aki kamerával rögzítette az eseményeket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?