Tamás
-7 °C
8 °C

Szart és savat locsoltak a zsidó pornókomédia közönségére

2008.09.29. 11:39
A trágyás támadást a Gecy című darab második előadása utánra időzítették. A szervezők a szélsőjobbos ellenpropaganda miatt mindkét estére rendőri biztosítást kértek, de csak szombatra kaptak.

„Kint álltunk a Sirály bejárata előtt, amikor egy pillanat alatt megjelentek a csuklyások. Annyira hirtelen jöttek, hogy nem is vettük őket észre, mintha az egész meg lett volna koreografálva. A Ferit oldalról leöntötték vödörből valami szarral, de jutott mindenkire. Iszonyú büdösek lettünk, közben meg valami bazi nagy vízipisztolyból savat spricceltek ránk“ – idézte fel hétfőn reggel az egyik szemtanú az előző éjjel történteket.

A csuklyások hirtelen érkeztek, bár a balhéra lehetett számítani. A szélsőjobbos oldalakon az Ember tragédiája pornóváltozataként félreértelmezett darab miatt napok óta folyt a hangulatkeltés. Ezért a szervezők a szombat este bemutatott és vasárnap is játszott Gecy c. előadás mindkét estéjére rendőri biztosítást kértek.

Az egyik sirályos szervező, Schönberger Ádám szerint a rendőrök, amikor a balhé után megérkeztek, az emailek ellenére tagadták, hogy vasárnapra is hívták volna őket. Ekkorra a támadóknak persze már bottal üthették a nyomát.

A szemtanúk szerint a trágyás-savas locsolkodást többen is eléggé zokon vették. A darab rendezője, ifj Sebő Ferenc, aki a vödör tartalmából a legnagyobb adagot kapta, egy poharat vágott a támadók felé, majd visszaindult a kocsmába. Az egyik csuklyás azonban hátulról ráugrott, és odabent tovább bántalmazta.

„Totális sokkban voltunk, mindenki csak nézett, hogy mi van“ – emlékszik vissza Horváth Judit, a Sirály programkoordinátora. Horváth Emese, a kávézó üzletvezetője is odabent volt. „A Feri egyszer csak bejött, a hátán egy álarcos fiatalemberrel, aki csépelte. Előző este kaptunk egy közvetlen rendőrségi számot, lerohantam érte, hívtuk, közben próbáltuk csukva tartani az ajtót, nehogy bejöjjön a többi.“

„A savtól azonnal kiütések lettek a nyakunkon. Az egyikük, aki végig videózott, kiabált hogy »nem mi kezdtük«, de aztán hirtelen, ahogy jöttek, egy pillanat alatt el is tűntek, tényleg mintha meg lett volna rendezve“ – mondta a kinti események szemtanúja. Schönberger, aki odabent volt, úgy emlékszik, hogy a többi kapucnis-csuklyás próbálta kirángatni a Sebőt verő társukat, aztán az egyik törzsvendég utánuk ment, hogy tűnjenek a francba. „Akkor nekimentek, és felszakadt a szája“.

A támadáskor jelen volt Polgár Tamás Tomcat is, aki kamerával rögzítette az eseményeket. Éjszakai blogbejegyzésében kifejtette, hogy „a verekedés egy emberkedő zsidó miatt tört ki“, de persze ő is mérges lenne, ha egy vödör szart próbálnának ráönteni. A rendőrség hétfőn közleményben kíván reagálni a történtekre.

Rendőri segítséget kértek

A BRFK közleményt adott ki hétfőn délután. Eszerint:

2008. szeptember 28-án éjjel bejelentés érkezett a VI. kerületi Rendőrkapitányságra, hogy a VI. kerület Király utca egyik szórakozóhelyén verekedés tört ki, így rendőri segítséget kértek. Az eddigi adatok alapján a szórakozóhelyen bemutatott előadás után 6-7 fekete csuklyát és maszkot viselő férfi jelent meg az épület előtt. Közülük hárman bementek a kávézóba, ahol dulakodni, lökdösődni kezdtek a vendégekkel, a náluk lévő vizipisztolyból ismeretlen anyagot lőttek rájuk. Mindezek után kihátráltak a szórakozóhelyről, de az egyik vendég utánuk ment, hogy az utcán lévőket és a három csuklyás férfit lecsitítsa, ekkor őt többször megütötték, és őt, valamint a többi kint lévő vendéget egy vödör fekáliával leöntötték, majd a helyszínről futva elmenekültek. A sértettek elmondták azt is, hogy a társasághoz tartozott egy férfi, aki kamerával rögzítette az eseményeket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.