Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nagy-Britanniát beborította a hó

2009.02.02. 10:21
Hatalmas közlekedési káoszt okoz Nagy-Britanniában a szokatlanul szélsőséges téli időjárás. Londonban már vasárnap 15 centi hó esett, hétfőn további tíz centi hullhat. Nem járnak a buszok, a vonatok és a repülők sem.

Britek milliói ragadtak otthonukban, miután a hétvégén emberemlékezet óta nem látott mennyiségű hó hullott Nagy-Britanniára. A nehézségeket fokozza, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a vasárnapi, 25 centinyi havazást hétfőn és kedden is komoly hóesés követheti, sőt, még szerdán is szórványos havazásra számítanak.

000T TRDV465596

A Daily Mail beszámolója szerint a havazás hatalmas közlekedési káoszt okozott. Londonban a buszhálózat is megbénult, több viszonylatot töröltek. Lezárták a Heathrow nemzetközi repteret, a Loncon City repteret, a stanstedi, a lutoni és a gatwicki reptereket is - azaz London összes repterét le kellett zárni a havazás miatt. A London környéki autópályák nagy része járhatatlan, amelyik pedig úgy-ahogy járható lenne, azt megcsúszott teherautók és kamionok zárják el.

Blogbejegyzés,
London, Willesden

Vicces város ez a London. Tegnap este elkezdett havazni, azóta el sem állt. Elvileg már az irodában kellene lennem, csakhogy az összes buszjáratot törölték, és metróval sem tudok menni, mert az itt pont nem jár. Mármint van metró, itt a sarkon, de nem jár. Ha az ember kinéz az utcára, teljesen kihalt minden, alig járnak az autók, és a hiradóban azt mondják, hogy senki se menjen sehová, ha nem muszáj. H. viszont megszívta, mert éjszakazott, úgyhogy most bent is ragadt. Eddig három embernek sikerült beérnie... A hó folyamatosan szakad amúgy, és nagyon hideg is van. Probálom hívni a főnökeimet, de senkit sem érek el. Itthon ülök, és várom, hogy mi lesz. Hihetetlen amúgy, hogy mennyire meghal a város tíz centi hótol, megállt az élet, senki sem lapátol, ezeknek meg hókotrójuk sincs. Az rendben van, hogy itt általában nem esik a hó, de ezt a havat már egy hete megjósoltak, egy hét alatt nem tudnak lapátokat venni? :)

Monday, 2 February 2009 08:50

A szokatlanul kemény téli időjárás a vonatközlekedésben is kezelhetetlen fennakadásokat okozott.

A Mail jelentése szerint Londonra eddig tizenöt centi hó hullott, amire még további tíz centi érkezhet hétfőn. A brit meteorológiai szolgálat Angliára, Walesre és Skócia keleti részére adott ki riasztást.

Londonban már vasárnap olyan vastag havat mértek, amilyet legutóbb 18 éve. Ha a hóréteg tovább vastagodik, évszázados rekordok dőlhetnek meg.

A havazás Franciaországban is egyre nagyobb fennakadásokat okoz. A DPA jelentése szerint az ország északi részét már összefüggő hótakaró borítja, a havazás miatt már ritkítják a járatokat a párizsi reptereken. A párizsi elővárosokból a központba tartó buszjáratok megbénultak. A BFM francia televízió jelentése szerint a havazás miatt eddig a járatok 15-25 százalékát kellett törölni, a többi járat pedig átlagosan harminc percet késik. A francia polgári repülési igazgatóság (DGAG) már vasárnap este azt kérte a légitársaságoktól, hogy megelőzési célból csökkentsék 30 százalékkal hétfő reggeli induló járataikat a Roissy-Charles-De-Gaulle repülőtérről a hóelőrejelzés miatt.