Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szőke lányok arattak a Somogyország szépe választáson

2000.12.10. 17:51
Ritkaság, amikor egy szépségversenyen megegyezik a közönség és a zsűri ízlése. Márpedig a Somogyország Szépe vetélkedőn ugyanaz a hölgy lett a közönségdíjas, mint akinek a fejére kerül később a korona. Kaposváron amúgy jelentős közéleti eseménynek számít a helyi szépségmustra, hiszen a polgármestertől a KFOR parancsnokon át, az egyszeri vendéglősig mindenki küld díjat a versenyre. Ez a dolog pozitív oldala, a negatív pedig az, hogy hárompercenként mondanak hálás köszönetet a szponzoroknak a műsorvezetők. Ráadásul a műsorszámok fele is a támogatóknak szól.
Bemutatják például egy helyi butik kínálatát, amit persze egy szintén támogató modellstúdió manökenjeinek az előadásában láthatunk. Hogy véletlenül se tévedjünk el, minden egyes támogató esetében megtudhatjuk, hová is kell mennünk, ha sikerült fogyasztásra ösztönözni minket.

Szegényes program

A közönség kedvencei
A program szegényessége (az AD Stúdió a legnagyobb sztár) betudható a pénzhiánynak. A rendezvény főtámogatója ugyan egy jól menő helyi biztonság-technikai vállalkozás, ez azonban nem elegendő a jó műsorhoz, meg az se, hogy ezer és ezerötszáz forint a belépő. A biztonsági cég amúgy nagyon nyomul: megvették a verseny nevét, ötven biztonsági embert vonultattak fel egyen pólóban, ráadásul bugyuta reklámfilmjüket is a nézőkre tukmálták. Ebben a gonosz betörők túszul ejtik egy ruhabolt eladóját és elkezdik elpakolni az árukészletet, amikor is megjelennek a kommandós ruhába öltözött megmentők, lefegyverzik a rablókat, kiszabadítják a túszt, majd a cég emblémája úszik a képbe. Biztonságban vagyunk tehát, de kitől, vagy mitől is?

Az eddigi legrosszabb mezőny

Egy helyi jól értesült szerint attól, hogy a marcona legények láttán a részeges kaposváriak műsor közben felugráljanak a színpadra. Ilyesmi egyébként tényleg nem történik, leszurkolták az ezer, vagy ezerötszáz forintos belépőt és stikában dohányoznak a büfé mellett, ha épp nem a csapolt sört kortyolgatják unicummal. A lányok amúgy nagyon kiábrándítóak utcai ruhában, mérsékelt sminkkel, merthogy ez az első belépőjük. Harmincan jelentkeztek, tizennégyen döntősök. Hogy mi alapján választottak, hogy a többiek milyenek lehettek? Talány.

Mindenesetre, akik eddig nem hagyták ki soha ezt az össznépi programot, egyöntetűen úgy vélik, hogy ez az eddigi leggyengébb felhozatal. A fürdőrucis felvonuláson az a benyomása támad az embernek, mintha Somogyországban a kis mell lenne a divat, legalábbis az indulók idomai ezt támasztják alá. Revidiálnia kell azonban a riporternek a nézeteit, mikor a közönség soraiban is körülnéz, mert a nézősereg hölgy tagjai alig melltartókban oszlatják szerte az előítéletet.

Táncolnak, nem csak vonulnak

Egy hónapig gyakorolt mosoly
A lányok amúgy viszonylag szokatlanul nem csak végigvonulnak párszor, hanem a csapnivalóan rossz slágerekre még táncolnak is. Sőt. A fürdőruhás bevonulást, lepedőkben eszközölik, és aztán egyszerre tépik le magukról a leplet, hogy immár a majdnem meztelen valósággal szembesítsék őrjöngő közönségüket.

A somogyiak legidősebb szépségkirálynő aspiránsa sem több huszonháromnál. Somogyországban tehát, amolyan tinédzserhóbort a szépségverseny. A lyányok, a lyányok estélyi, sőt esküvői ruhákban is végiglejtenek a kifutón. Az előbbit, mert szokás, az utóbbit nyilván azért, mert egy ruhakölcsönző is támogatta a bulit.

Tizennégyen, egy hónapig gyakorolták a színpadi mozgást, a mosolygást. Ahhoz képest, hogy a lányok amatőrök és utcai ruhában, kenceficék nélkül nem is annyira jók, majdnem teljes magabiztossággal illegetik-billegetik magukat. Csak néha támad kisebb zavar a színpadon, főleg az elején, amikor úgy állnak be egymás mellé, hogy alig férnek el.

A zsűri

A zsűri, az szintén a támogatókról szól. A névadó cég vezetője a bejáratnál parkoló, közepes dzsipjének rendszámtábláján is saját vállalkozását hirdeti, hát persze, hogy ő a zsűri elnöke. Tagjai pedig: a főtámogatók, az előző évi győztes, a szépipar egy-két képviselője helyi ügyvédek, egyéb nagyságok. És persze helyet kapott a közönség is: két szerencsés néző maga is beleszólhat a döntésbe.

A szünetben a közönség szavaz a közönségdíjasra, merthogy a különféle ajándékokon kívül az első három helyezett és a közönségdíjas is bejut a Myss Europa Hungary döntőjébe. Az eredményhirdetés előtt a főzsűri végigpuszilja az összes lányt annak alkalmából, hogy mindegyiküket megajándékozza egy szál vörös rózsával. Olyan élvezettel teszi ezt a dzsipes tulaj, mintha csak ezért szervezte volna az egészet.

A királynő és udvarhölgyei
A riporter és környezete a hatosszámú versenyzőt tartja a legcsinosabbnak, Egyed Hajnalka azonban végül nem ér el helyezést és a közönségdíjról is lecsúszik négy nyavalyás szavazat miatt. Ráadásul az Index szavazásán is éppen négy szavazattal kapott kevesebbet, mint az internetes szavazás győztese. Csak pár különdíjjal jutalmazzák a hölgyet és kizárólag szőke hajú lányokat, nyilvánítanak győztesnek. Valamiféle pontokat emlegetnek a műsorvezetők, és azzal veszik el még a végeredmény kihirdetése előtt a versenyzők kedvét, hogy bejelentik, ki lett a hatodik, ötödik, negyedik.

A győztes és udvarhölgyei

A győztes és közönségdíjas a mindössze tizenhat esztendős Hortobágyi Dorottya Lucia lett. Róla annyit lehet tudni, hogy a kaposvári katolikus gimnázium diákja, beszél angolul, s nemrég végzett el egy modell tanfolyamot. A második helyet Proksa Szandra tizennyolc esztendős siófoki tanuló kapta és az Index szavazásának eredményeképp az internetes vállalkozás különdíját is elnyerte. A tizenkilenc éves Schranc Tünde lett az idei királynő másik udvarhölgye.

Az idén a szőke lányok arattak babérokat, ezt a törzslátogatók a verseny amerikanizálódásának tudják be. Az átlag kaposvári azonban elégedett lehet, mert végül is az lett a királynő, akire ő maga is szavazott.

A visszhang

Kaposváron világraszóló esemény a szépségkirálynő választás, mert a szombati verseny történései még vasárnap délben is lázban tartják a riporter szállásául szolgáló panzió személyzetét. A pincér azon sopánkodik, hogy nem a második lett az első és, hogy lemaradt a fehérneműs vonulásról. A pincérlány pedig azt sérelmezi, hogy egy pipalábú lányka lett a legszebb lábú hölgy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!