Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Angliában módosítják a kocsma-törvényt

2000.04.12. 16:30
Angliában komoly döntésre határozta el magát az új kormány: elképzelhető, hogy engedélyezik az italmérések egész napos nyitva tartását, ami igen nagy előrelépést jelenthet a szigetország (ivás)kultúrájában - adta hírül a BBC. Jelenleg ugyanis egy 1915-ös törvény alapján a kocsmák legfeljebb este 11-ig tarthatnak nyitva.
Angliában 1915-óta kizárólag 23 óráig tarthat nyitva bármely alkoholt árusító üzletre
A szigetországban régóta húzódik az a vita, amely arról szól, hogy engedélyezzék-e az alkoholt árusító helyeknek (pub-oknak), hogy saját maguk válasszák meg nyitvatartási idejüket.

Angliában 1915-óta kizárólag 23 óráig tarthat nyitva bármely alkoholt árusító üzlet. Erre azért volt szükség, mert a hadigyárakban dolgozó munkások gyakran kialvatlanul, fáradtan, sőt másnaposan érkeztek munkahelyükre, ami rendkívül veszélyes volt. A törvény bevezetése után érvényben maradt, azzal az indoklással, hogy az a közbiztonságot erősíti. A törvény szerint ezen kívül a fiatalok kizárólag akkor léphetnek be egy pub-ba, ha betöltöték 18-ik életévüket, és csak akkor fogyaszthatnak alkoholt, ha elmúltak 21 évesek.

A jogszabály azonban már régóta kritika tárgya. A lakossági bejelentések csendháborításokról és garázdaságról éppen 23 óra után érkeznek, illetve a letartóztatások száma is éppen akkor a legmagasabb.

Az angol parlament már évtizedek óta tervezi a törvény módosítását, de eddig egyetlen kormány sem mert hozzányúlni. Úgy tűnik ez a feladat is az új kormányra vár. Igaz a törvény módosítása már 1998 óta esedékes, hiszen az utolsó törvényhozási viták akkor folytak róla, de csak most vették újra elő.

A javaslat szerint a különböző italmérések 24 órán keresztül nyitva tarthatnának
A kormány szerint a törvény nemhogy elavult, hanem egyenesen rossz, hiszen sokkal inkább veszélyezteti a közbiztonságot. Tény, hogy a vendégek igyekeznek minél nagyobb mennyiségű italt a záróráig (minél gyorsabban) magukba dönteni, amelynek eredményeképpen hihetetlenül berúgnak, majd ilyen állapotukban az utcán randalíroznak. Ráadásul a kötött zárási idő miatt a részegek tömegesen árasztják el az utcákat.

A javaslat szerint a különböző italmérések 24 órán keresztül nyitva tarthatnának, és innentől a tulajdonosokra bíznák, hogy meddig tartanak nyitva. A törvény azért határt szab, miszerint a kocsmák maximum hajnali 3-ig tarthatnak nyitva.

A nyitva tartás mellett további engedményekre is hajlandó a kormány. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az üzletek, illetve kocsmák vasárnap is nyitva tarthatnak, sőt felnőtt kíséretében akár 16-17 éves fiatalok is fogyaszthatnának alkoholt, igaz, hogy csak étkezés közben.

Bár a kormánynak nincsenek illúziói a garázdákkal kapcsolatban, de legalább nem egy időpontban riasztják a rendőrséget a város legkülönbözőbb pontjaira. Az angol sörfőző-lobbi is várja a korlátlan nyitva tartás bevezetését, mert szerintük ez segíthet fellendíteni a mostanában kissé veszteséges ipart.

Ladenschluss

Ausztriában az üzletek és áruházak a kontinens legszigorúbb nyitvatartási előírásai alatt nyögnek. Az úgynevezett "Ladenschlussgesetz" szigorúan szankcionálja a túl hosszan nyitvatartó üzleteket. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy ismeretlen fogalom a 24-órás nyitva tartás, nincsen éjjel-nappali élelmiszerüzlet, és a Michelfeit is mindenhol bezár legkésőbb este 6-kor. Külön engedélyekért kell folyamodni, ha egy-egy kivételes alkalommal valaki hosszabb ideig szeretne nyitva tartani. Tavaly az IKEA saját születésnapját nem tudta ilyen módon ünnepelni Ausztriában, pedig annak a napnak a teljes bevételét szétosztották a dolgozók között.

Az utóbbi időkben az osztrákok felfedezték a kivételes helyzetet élvező nonstop benzinkutak shopjait, ahol (szintén a törvényi előírásoknak megfelelve) meleg étel ugyan nem, de előre csomagolt kenyeret és dobozos sört mindig lehet kapni.

A Ladenschlussgesetz kereteit azért megpróbálják máshogy is feszegetni. Egy vösendorfi Mercedes kereskedő például olyan formában vezette be a vasárnapi nyitvatartást, hogy ilyenkor a szalonban nincs eladó, csak a biztonsági őrök felügyelnek az autókra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?