Angliában módosítják a kocsma-törvényt

2000.04.12. 16:30
Angliában komoly döntésre határozta el magát az új kormány: elképzelhető, hogy engedélyezik az italmérések egész napos nyitva tartását, ami igen nagy előrelépést jelenthet a szigetország (ivás)kultúrájában - adta hírül a BBC. Jelenleg ugyanis egy 1915-ös törvény alapján a kocsmák legfeljebb este 11-ig tarthatnak nyitva.
Angliában 1915-óta kizárólag 23 óráig tarthat nyitva bármely alkoholt árusító üzletre
A szigetországban régóta húzódik az a vita, amely arról szól, hogy engedélyezzék-e az alkoholt árusító helyeknek (pub-oknak), hogy saját maguk válasszák meg nyitvatartási idejüket.

Angliában 1915-óta kizárólag 23 óráig tarthat nyitva bármely alkoholt árusító üzlet. Erre azért volt szükség, mert a hadigyárakban dolgozó munkások gyakran kialvatlanul, fáradtan, sőt másnaposan érkeztek munkahelyükre, ami rendkívül veszélyes volt. A törvény bevezetése után érvényben maradt, azzal az indoklással, hogy az a közbiztonságot erősíti. A törvény szerint ezen kívül a fiatalok kizárólag akkor léphetnek be egy pub-ba, ha betöltöték 18-ik életévüket, és csak akkor fogyaszthatnak alkoholt, ha elmúltak 21 évesek.

A jogszabály azonban már régóta kritika tárgya. A lakossági bejelentések csendháborításokról és garázdaságról éppen 23 óra után érkeznek, illetve a letartóztatások száma is éppen akkor a legmagasabb.

Az angol parlament már évtizedek óta tervezi a törvény módosítását, de eddig egyetlen kormány sem mert hozzányúlni. Úgy tűnik ez a feladat is az új kormányra vár. Igaz a törvény módosítása már 1998 óta esedékes, hiszen az utolsó törvényhozási viták akkor folytak róla, de csak most vették újra elő.

A javaslat szerint a különböző italmérések 24 órán keresztül nyitva tarthatnának
A kormány szerint a törvény nemhogy elavult, hanem egyenesen rossz, hiszen sokkal inkább veszélyezteti a közbiztonságot. Tény, hogy a vendégek igyekeznek minél nagyobb mennyiségű italt a záróráig (minél gyorsabban) magukba dönteni, amelynek eredményeképpen hihetetlenül berúgnak, majd ilyen állapotukban az utcán randalíroznak. Ráadásul a kötött zárási idő miatt a részegek tömegesen árasztják el az utcákat.

A javaslat szerint a különböző italmérések 24 órán keresztül nyitva tarthatnának, és innentől a tulajdonosokra bíznák, hogy meddig tartanak nyitva. A törvény azért határt szab, miszerint a kocsmák maximum hajnali 3-ig tarthatnak nyitva.

A nyitva tartás mellett további engedményekre is hajlandó a kormány. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az üzletek, illetve kocsmák vasárnap is nyitva tarthatnak, sőt felnőtt kíséretében akár 16-17 éves fiatalok is fogyaszthatnának alkoholt, igaz, hogy csak étkezés közben.

Bár a kormánynak nincsenek illúziói a garázdákkal kapcsolatban, de legalább nem egy időpontban riasztják a rendőrséget a város legkülönbözőbb pontjaira. Az angol sörfőző-lobbi is várja a korlátlan nyitva tartás bevezetését, mert szerintük ez segíthet fellendíteni a mostanában kissé veszteséges ipart.

Ladenschluss

Ausztriában az üzletek és áruházak a kontinens legszigorúbb nyitvatartási előírásai alatt nyögnek. Az úgynevezett "Ladenschlussgesetz" szigorúan szankcionálja a túl hosszan nyitvatartó üzleteket. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy ismeretlen fogalom a 24-órás nyitva tartás, nincsen éjjel-nappali élelmiszerüzlet, és a Michelfeit is mindenhol bezár legkésőbb este 6-kor. Külön engedélyekért kell folyamodni, ha egy-egy kivételes alkalommal valaki hosszabb ideig szeretne nyitva tartani. Tavaly az IKEA saját születésnapját nem tudta ilyen módon ünnepelni Ausztriában, pedig annak a napnak a teljes bevételét szétosztották a dolgozók között.

Az utóbbi időkben az osztrákok felfedezték a kivételes helyzetet élvező nonstop benzinkutak shopjait, ahol (szintén a törvényi előírásoknak megfelelve) meleg étel ugyan nem, de előre csomagolt kenyeret és dobozos sört mindig lehet kapni.

A Ladenschlussgesetz kereteit azért megpróbálják máshogy is feszegetni. Egy vösendorfi Mercedes kereskedő például olyan formában vezette be a vasárnapi nyitvatartást, hogy ilyenkor a szalonban nincs eladó, csak a biztonsági őrök felügyelnek az autókra.

  • Tippek
  • Biztosítás