Piroska
-1 °C
5 °C

Testvérével is végezhetett a szentkirályszabadjai sorozatgyilkosság gyanúsítottja

2004.03.18. 17:01
A rendőrség gyanúja szerint öt emberrel végzett E. Zoltán, aki a faluban zűrös előéletéről híres. A 43 éves szentkirályszabadjai férfit azután gyanúsították meg, hogy március 7-én brutálisan kivégeztek egy idős nőt a Veszprém megyei településen. A feltételezett gyilkos kihallgatásakor kiderült, hogy több más, Szentkirályszabadján történt gyilkosság elkövetésével is alaposan gyanúsítható. A férfi azt is beismerte, hogy 1999-ben saját testvérével is végzett.
Március 7-én, vasárnap kora este értesítették a rendőrséget, hogy egy 82 éves, szentkirályszabadjai lakos nem ad életjelet magáról. A kiérkező rendőrjárőr a lakásban holtan találta az egyedül élő idős asszonyt, aki gyilkosság áldozata lett. P. Károlyné március 6-án szombat este tért haza ismerőseitől, és másnap reggel kilenc óra körül már nem jelentkezett szomszédai keresésére. A szomszédok azt hitték, hogy az asszony a rokonaihoz utazott, ezért csak késő délután értesítették a rendőrséget. A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság vezetője egymillió forint díjat tűzött ki a nyomravezetőnek.

A balástyai rém életfogytiglant kapott
Tavaly ősszel ítélte a bíróság nem jogerősen életfogytiglani fegyházra a "balástyai rém" néven elhíresült férfit, akit 2002 márciusában, egy fiatal lány eltűnése után indított nyomozás során vett őrizetbe a rendőrség. A férfi kihallgatásai során nemcsak a 19 éves lány meggyilkolását ismerte be, hanem fokozatosan négy másik nőét is. Három áldozat holttestét a rendőrök a férfi útmutatásai alapján megtalálták, a többiét azonban nem. A férfi később visszavonta vallomását, és azt állította, hogy kényszerítették a beismerésekre.
A gyilkosság hasonló volt két korábbi esethez, így a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy sorozatgyilkossal állnak szemben. Az elkövető ugyanis mindegyik esetben úgy kötözte meg áldozatait, hogy önmagukat fojtották meg: a nyakat és a lábat kötözte össze. A több szakértő bevonásával folyó nyomozás szerdán délre vezetett eredményre, ekkor fogták el a 43 éves, alkalmi munkákból élő gyanúsítottat.

Az alig kétezer fős településen pletykák keringtek a férfi zűrös előéletéről. Az Indexnek egy helyi vállalkozó elmondta, hogy a férfi alkalmi munkákból tartotta el magát, de több helyről bocsátották el apróbb lopások miatt.

Nyolcvanéves áldozatok

A férfi kihallgatásakor elismerte a március 7-i gyilkosságot, és azt is, hogy tavaly megölt egy 84 éves férfit, tavalyelőtt pedig egy 88 éves asszonyt. A beismerő vallomás és a bizonyítékok, valamint az eddigi szakértői vélemények megerősítették a férfi állításait. A gyanúsított beismerte bűnösségét egy férfi 1999-ben felfedezett meggyilkolásábanis, sőt azt is bevallotta, hogy 1991-ben is megölt a faluban egy idős embert. A gyanúsított azt állította, hogy az 1999-ben meggyilkolt férfi a testvére volt, és saját kezűleg fojtotta meg. A tavalyi gyilkosságot, elmondása szerint, villáskulccsal hajtotta végre.

Haszonszerzésből ölt

A csütörtök hajnalig tartó kihallgatáson a gyanúsított elmondta, hogy a gyilkosságokat minden alkalommal ittasan és anyagi haszonszerzés céljából hajtotta végre. E. Zoltán egyébként különböző vagyon-, illetve személy elleni bűncselekmények (zömében lopások, testi sértések) miatt többszörösen büntetett előéletű. E. Zoltán rokonai az Index megkeresésére közölték, nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Az ügyben a további eljárást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói folytatják le, az eljárás vizsgálati szakasza még csak most kezdődik. A most már öt emberölés elkövetésével megalapozottan gyanúsítható E. Zoltán őrizetben van; az ügyészség várhatóan indítványozza a gyanúsított előzetes letartóztatását.