Klaudia
-3 °C
3 °C

Dráma a betűzőverseny döntőjében

2004.06.05. 15:35
Nem várt izgalmak közepette zajlik az Amerikában nemzeti intézménynek számító szóbetűzőverseny országos döntője. Az egyik főesélyes elbukott a légkört ionizáló elektromos kisülés kibetűzésekor, a másik egyszerűen elájult, amikor rákerült a sor. A feleszmélő fiú a közönség ovációja közepette üvöltötte világgá: rókaszerű.
Drámai események tarkították az idei amerikai helyesírási versenyt. A Nemzeti Betűző Méh országos döntőjében az egyik fő esélyes lépett színpadra, ám a tizenhárom éves kisfiú rosszul lett és a közönség rémült sikolyai közepette elájult. Mielőtt azonban pánik törhetett volna ki, a fiú feleszmélt és diadalittasan felkiáltott: rókaszerű. A szó [alopecoid] kibetűzésével még tovább is jutott a versenyben.

Megbicsaklott a nyelve

A közönség álló ovációval fogadta a bangladesi származású Askay Buddiga produkcióját. A fiúcskát talán a családi hagyomány jelentette teher rémisztette meg, két éve bátyja, Pratyush nyerte a versenyt.

A nemzeti intézménynek számító viadal - a nyertes tizenkétezer dollárt és egy díszes kupát vehet át magától a Méhtől - idén amúgy is bővelkedett az izgalmakban. Ájulása előtt Buddiga egyszer már a kiesés szélére került, amikor az összes lehetséges segítséget elhasználta a daru [gruine] kibetűzésekor.

Az előcsatározások során elvérzett fő riválisa, a tíz éves Samir Patel is. A texasi ötödikes a légkört ionizáló elektromos kisülés [corposant] betűzése közben meg nem engedhető segítséget kért. "Jó úton járok?" - kérdezte a zsűrit a szótagolás közben.

Élő egyenesben

A verseny kemény volt, a háromnapos döntő második napjára megmaradt negyvenhat versenyzőből húsz kiesett. Az első kilenc továbbjutó olyan szavakkal küzdött meg, mint a csökkent nyáltermelésből fakadó abnormális szájszárazság [xerostomia]; technécium [technetium]; Weimari vizsla [Weimaraner]. A nigeri [Nigerois], a szolipszisztikus [solipsistic] és a tűformájú [belonoid] szavakon azonban elbuktak a versenyzők.

A háromnapos, az ESPN2 kábeles sportcsatorna által élő egyenesben (!) közvetített döntőben kétszázhatvanöten indultak. A döntőt megelőzően helyi Méheket tartottak, írja a Reuters. A verseny célja a fiatalok szókészletének és helyesírásának javítása, az utóbbi időben főként második generációs távol- és közép-keleti bevándorlók uralják.