Klaudia
-4 °C
2 °C

Szabadlábon van Stadler

2005.01.23. 13:36
Az akasztói milliomos juhászként kezdte, majd több milliárdos sikkasztásért négy és fél évet kapott, amit egy félig nyitott fegyintézetben töltött le. A szabadságot most háromszáz fős pacalvacsorával ünnepli.
Szabadlábra helyezték vasárnap Stadler Józsefet, a juhászból lett milliárdos vállalkozót, akit csalásért ítéltek fogházbüntetésre.

Az egykori akasztói juhászból lett vállalkozót adó- és áfa-csalásért, jogosulatlan áfa-visszaigénylésért ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) 2003 februárjában négy és fél év fogházbüntetésre. Az akasztói vállalkozó és társai ellen 1995-ben indult büntetőeljárás, különösen nagy hátrányt okozó csalás és adócsalás miatt.

A búsuló juhász

Stadler József juhászként kezdte pályafutását, majd tollfelvásárlással, később bortermeléssel foglalkozott. Fuvarozási céget alapított, és kamionokkal Ukrajnába, Romániába és Oroszországba szállított élelmiszert, italt, cipőt, még illatszerrel is kereskedett. Az országból kiszállított termékek után milliárdos nagyságú áfa-visszaigényléseket nyújtott be az adóhivatalhoz.

Akasztón 250 embert foglalkoztatott, majd villanyvilágítással ellátott, 20 ezer néző befogadására alkalmas futballstadiont építtetett. Az APEH teljes revíziót rendelt el a vállalkozó cégeinél, majd a megyei adóhatóság feljelentése alapján 1995-ben eljárás kezdődött a milliárdos vállalkozó ellen.

Az ügyészség szerint a vádlottak 1993-94-ben több milliárd forint kárt okoztak az államnak, fiktív számlákkal, jogtalan áfa-visszaigényléssel. Egyebek között milliárdos képvásárlási üzleteket kötött orosz üzletemberekkel, és ennek kapcsán terjedt el a hír, hogy megvásárolta Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című világhírű, Milánóban látható freskóját.

Fellebbezések

Stadler Józsefet 1998-ban első fokon kilenc évre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Az ítélethozatal után Stadlert letartóztatták és 14 hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Az ügy fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróságra került, amely 1999-ben az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, döntően eljárási szabálytalanságok miatt. A döntés után Stadler szabadlábra került, de lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el az LB. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2001. október 24-én, a megismételt eljárásban öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a vállalkozót. A vádlott egyetlen eljárás folyamán sem ismerte el bűnösségét, védője ezt az ítéletet is megfellebbezte, és ismét a Legfelsőbb bíróság elé került a bűnügy.

Az LB, 2003. február 12-én kihirdetett jogerős ítéletében, a csalás és más bűncselekmények miatt első fokon kiszabott ítéletet enyhítette. Négy és fél év, fogházban letöltendő büntetést szabott ki a bíróság a vádlottra, és kötelezte az első fokon megítélt kétmillió forintos pénz-mellékbüntetés megfizetésére.

Együtt ült a könyvelőjével

Stadler József 2003. március 25-én vonult be Kecskemétre, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet I. számú egységébe, de rövid idő után átkerült a II-es számú egységbe, mely "félig nyitott" intézetként működik, s a hazai büntetés-végrehajtás egyik legkorszerűbb egysége.

Az európai normák figyelembevételével épített büntetés-végrehajtási intézetben Stadler kertészkedett, és a büntetését vele együtt töltő korábbi főkönyvelője, internetezni tanította.

Szabadulásakor, az 54 éves Stadler Józsefet a kecskeméti börtön bejáratánál új, 34 éves barátnője várta. A börtön kapujából kilépő egykori juhász azonnal beült egy kisbuszba és Akasztóra indult. A faluban körút következett, majd Hartára, édesanyjához autózott.

Kiskőrösön, a Fortuna vendéglőben Stadler József közel 300 vendéget vár pacal- és borjúpörkölt vacsorára. A vállalkozó 2005 januárjának elején, a Szabad Földnek adott interjújában közölte, hogy csak azokkal az újságírókkal áll szóba, akiknek szerkesztősége előzőleg egy alapítványi számlára bizonyos összeget befizetett.