Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Súlyos károkat okozott az éjszakai vihar

2006.06.28. 09:01
Országszerte károkat okozott az éjszakai vihar. Több patak kilépett a medréből, a szél fákat tépett ki, tetőket rongált meg, egy autót Nógrádban elsodort a víz. Pénteken jön a lehűlés.

Az ország több megyéjében is károkat okozott az éjszakai vihar; a felhőszakadás miatt több patak kilépett medréből, az erős szél fákat csavart ki, tetőket rongált meg - közölte a katasztrófavédelem szerdán az MTI-vel.

Nógrád megyében a felhőszakadás hét településen okozott gondot, ott utcákat, pincéket öntött el a víz, míg Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Bihar megyében a viharos szél tetőket rongált meg, fákat csavart ki - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szabolcsban is pusztított

A szerda éjjeli vihar fákat döntött ki, és súlyos közlekedési balesetet is okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A tűzoltókat szerdán délelőttig összesen 78 esetben riasztották, főként utakra borult fák eltávolításához és néhány, az eső által elöntött pincéből a víz kiszivattyúzásához. A tomboló szél elsősorban Nyíregyháza, Tiszavasvári, Szakoly és Újfehértó térségében csavart ki gyökerestől fákat.

Egy úttestre borult fa miatt súlyos közlekedési baleset is történt Jármi és Hodász között, ahol autóbusz ütközött személygépkocsival. A tűzoltóság adatai szerint a munkásokat szállító busz vezetője a szél által az útra borított fát akarta kikerülni, de a lombtól nem látta be kellően az útszakaszt, így nekiütközött a szemből érkező autónak, amelynek vezetője súlyosan megsérült.

A tűzoltók szerda reggel és a délelőtt folyamán is az utómunkálatokat végzik azokon a helyeken, ahol végigsöpört a vihar.

Előkerültek a zsákok

Homokzsákokkal védik a lakóházakat a Nógrád megyei Litke községben, mert az éjszakai felhőszakadás miatt kilépett medréből a Dobroda patak. A Dózsa György út két oldalán mintegy 40 házat kell védeni, az úton reggel is 30-40 centiméteres víz hömpölygött. Az esőzés pincéket öntött el Litkén, Mihálygergén és Egyházasgergén. Mihálygergén több hidat vitt el a víz, és elsodort egy parkoló autót is.

Csütörtökig kánikula

A következő 24 órában a Kárpát-medence időjárását továbbra is meleg, labilis légállapotú levegő határozza meg, ezért folytatódik a kánikula, és elszórtan záporra, zivatarra is számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18, 23 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 30, 35 fok között alakul. A meteorológusok szerint péntekig 24-26 fokig csökken a legmagasabb nappali hőmérséklet.