Benedek
-5 °C
5 °C

Közlekedési káosz Olaszországban

2004.01.08. 15:40
Megbénította az olaszországi légiforgalmat a légiirányítók sztrájkja. A munkabeszüntetés ötszáznál is több járatot érint. Pénteken a metró-, villamos- és buszvezetők sztrájkja okozhat fennakadásokat.
Közlekedési káoszt okozott az olasz légiirányítók sztrájkja, írja a BBC. A nyolc órás munkabeszüntetés huszonkétezer utazót érint. Az olasz állami légitársaság, az Alitalia 334 járatát volt kénytelen törölni, értesült a brit hírügynökség.

A reptéren ragadtak

A sztrájk a brit, a holland, a német, az osztrák, a spanyol és a görög nemzeti légitársaságot is érintette, a fapados légitársaságok is járataik szüneteltetésére kényszerültek. A sztrájk miatt további hetvennégy Alitalia-járat indulását is módosítani kellett. Több utas is csak a reptéren értesült járata törléséről.

A légiirányítók két éve általános szerződés nélkül dolgoznak, sztrájkjuk az alapjogokat rögzítő megállapodás megújítása. A légitársaság munkavállalói január 19-re általános sztrájkot hirdettek, tiltakozva a cég kétezerhétszáz munkahely megszűnésével járó átszervezése ellen.

A vállalat vezetői ez évre négyszázmillió eurós veszteséget jósoltak, terveik szerint 2005-ben azonban már nullszaldós lehet a mérleg. Ez lehetővé tenné, hogy az Alitalia társuljon az egyesülő Air Francehoz és a KLM-hez.

Megbénulhat a nagyvárosi közlekedés

A BBC értesülései szerint pénteken a szárazföldi közlekedésben alakulhat ki kaotikus helyzet Olaszországban. Január 9-re a busz-, villamos- és metróvezetők hirdettek általános sztrájkot a magasabb fizetések kiharcolása érdekében.