Viola
-6 °C
0 °C

Melyik a világ legkoszosabb folyója?

2007.06.15. 10:17
Elképesztő képeket készített Dadang Tri, a Reuters fotósa a jávai Citarum folyóról, ahol tömény szemétben kell lapátolniuk a csónakos guberálóknak. De máshol is készültek hasonló fotók: Indiában, a Fülöp-szigeteken és Kínában is.

A világ legszennyezettebb folyójának kiáltotta ki az angol Daily Mail az indonéziai Citarum folyót. A Reuters indonéziai fotósának megdöbbentő képei még azt is megkérdőjelezik, hogy itt egyáltalán egy folyóról lenne szó.


Látkép Jakarta mellett

Tömény szemétben lapátolnak

A tömény szemétben lavírozó, pontosabban lapátoló csónakos guberálók leírhatatlan körülmények között próbálják "újrahasznosítani" a folyó körüli ipari üzemek és túlnépesedett városok szemetét.

A Citarumban - kis túlzással - ma már több szemét úszik, mint víz. Ennek oka, hogy körülbelül kilencmillió ember háztartási szemete és 500 ipari üzem hulladéka kerül bele, miközben maga a folyó csak háromszáz kilométer hosszú, Jáva szigetének nyugati felén.

Hátúszás a hulladékban

A Daily Mail mostani riportja elképesztő képekkel illusztrálja megállapításait, De korábban is készültek hasonló felvételek például a Fülöp-szigeteki Wawa folyóról, ahol a szemétben (háton) úszó gyerekek borzalmas látványt nyújtanak.

E képeket egy másik brit lap, a Sunday Mirror közölte. A Wawa Manila, a Fülöp-szigetek fővárosa környékén található, és korábban a Mirror is a világ legszennyezettebb folyójának minősítette ezt a folyót. Szintén rendkívül súlyos a helyzet egy elemzés szerint a manilai térség másik vízfolyásán, a Pasig folyón is.

A Gangeszben gyorsabban pusztul a kolera-baktérium is

A legkoszosabb folyók versenyében nem szabad megfeledkeznünk Indiáról. A Gangesz már önmagában akkora, hogy elvileg nem lehetne eléggé elszennyezni, de azért egy közelmúltban végzett kutatás szerint a kolera-baktérium három óra alatt elpusztul benne, miközben desztillált vízben ehhez 24 órára van szükség.


Nem a Gangesz a legrosszabb

Indiában a csúcstartó mégsem a Gangesz vagy a szintén sokat emlegetett Hindon és Yamuna. (A Yamuna a Gangesz, a Hindon az Indus mellékfolyója.) Sokkal valószínűbb, hogy egy kisebb folyó, a Tamil Nadu állambeli Cooum lehet a legszennyezettebb ebben az országban. Erről csak egy rossz minőségű kép készült, az egyik gát közelében, de ez is jól érzékelteti az ottani helyzetet.

A Hai folyónál 165 millió ember van veszélyben

Végül ne feledkezzünk el a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb országáról, Kínáról. Innen általában nem sok információ szivárog ki, ki de egy nyugati fotóriporter, Stephen Voss eljutott a leghírhedtebb vidékre, a Hai (más néven: Huai) folyó környékére, és sokkoló sorozatot készített itt. A Blacksmith Institute szerint e folyó környékén 165 millió ember él, ezzel a Gangesz és a szintén kínai Sárga-folyó mellett talán a legtöbb ember él veszélyben a Hai mentén.


A kínai Jicsang partján

A felsoroltakon kívül még számos más szennyezett folyam található a Földön. Afrikában például a legtöbbet a Kongót emlegetik, mint a legpiszkosabb folyót, de a burundi Ntahangwa és a Nílus sem mentes a szennyezéstől.