Natália
1 °C
7 °C

Süllyedő szigetek a Csendes-óceánon

2000.12.04. 15:29
Pápua-Új-Guinea nyugati szigeteit rendszeresen sújtják földrengések, szökőárak és vulkánkitörések. A Szent-György-csatorna néhány atolljáról ki kell telepíteni az embereket, mert a korall-zátonyok évente harminc centimétert süllyednek.

A Pápua-Új-Guinea-i Duke of York atollon legalább ezer embert kell sürgősen magasabban fekvő területekre telepíteni, mert eddigi lakhelyük víz alá kerül. A közeli New Britain sziget kormányzója, Ephraim Jubilee bejelentette, hogy kétszáz család új lakhelyét már ki is jelölték.


Az atoll körül tizenkét másik korallzátony is süllyed, mivel alattuk kőzetlemezek ütköznek, rengeteg a földrengés, a szökőár és a vulkánkitörés. A szigetek évente harminc centimétert süllyednek, és a közeljövőben legalább negyvenezer embert kell majd kitelepíteni.

A Duke of York-sziget pár méterrel van csak a vízszint felett, tehát az ottani lakosokat a New Britain-szigetre költöztetik át. A jövevényeket azonban nem fogadják szívesen, mert a szigeten belül is nagy a migráció a part felől a szárazföld belseje felé.

A New Britain-sziget partvidéke is veszélyben van

Az észak-keleti parton fekvő Rabaul város lakóinak egy része már 1994-ben beljebb költözött, mikor egy vulkánkitörés után hamueső árasztotta el a várost. Ugyanezen a területen november közepén nyolcas erősségű földrengés volt, majd szökőár öntötte el a partmenti településeket, tehát már azok, akik a vulkánkitörés után maradtak, is át akarnak telepedni.

A New Britain-szigeten 1998-ban kétezer vált a tengeralatti földrengések, illetve az ezek miatt induló szökőárak áldozatává.

Szökőárak, áldozatok
896 Japán, Sanriku-part, szökőár, ezer halott
1611 Japán, Sanriku-part, szökőár, ötezer halott
1755 Portugália, Lisszabon, földrengés, majd szökőár, több ezer áldozat
1883 Krakatau, vulkánkitörés, majd szökőár, 36 ezer áldozat
1896 Japán, Sanriku-part, földrengés, majd szökőár, 28 ezer halott
1960 Chile, szökőár, több ezer áldozat

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?