Mátyás
-6 °C
1 °C

Génmódosított kokainról pletykálnak

2004.12.08. 11:44
Három méter magasra növő, az eredetinél nyolcszor több kokaint termelő génkezelt kokacserjék létezéséről számolt be a Financial Times. A szuperkoka létezésére ugyanakkor az Egyesült Államok szerint nincsen bizonyíték, a cserjék egyszerű trágyázástól is nagyra nőhettek.

Génmódosított szuperkokát nemesítettek a kolumbiai drogtermesztők, állítja kolumbiai kormányzati dokumentumokra hivatkozó beszámolójában a Financial Times. A lapnak nyilatkozó kolumbiai drogellenes ügynökök szerint a szupernövényből nyolcszor több kokain nyerhető ki. Ez a Financial Times szerint megmagyarázza, hogy a kokatermesztő vidékek bombázása ellenére is alacsony maradt a kokain ára.

Fát neveltek a cserjéből

#alt# A lap beszámolója szerint az inkább fának kinéző génkezelt növények akár háromméteresre is megnőhetnek és négyszer annyi levelet hajtanak, mint a hagyományos kokacserje. A Financial Times birtokába került kormányzati dosszié szerint a kolumbiai drogbárók külföldi agronómusokat szerződtettek a nagyobb hozamú, a növényirtó szerekkel is ellenállóbb szuperkoka kifejlesztésére.

A BBC-nek nyilatkozó amerikai és kolumbiai szakértők ugyanakkor megkérdőjelezték a beszámoló hitelességét. Bár a génkezelt kokáról egyre több pletyka terjed, Camilo Uribe kolumbiai toxikológus és az Egyesült Államok bogotai nagykövetsége szerint sincs semmilyen bizonyíték létéről.

Csak trágyáztak

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a különlegesen nagyra nőtt kokacserje egyszerű trágyázás eredménye lehet, ahogy az extra termés is. A kolumbiai drogbárok ugyanakkor valóban fejlet technológiákat alkalmaznak a termelés fenntartására, ismerte el a BBC-nek German Manga, a kolumbiai alelnök drogügyi tanácsosa.