Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Büntetőeljárás miatt vonul vissza a főkapitány?

2003.12.02. 11:12
Feltehetőleg mégsem családi okok miatt mentették fel tisztségéből és küldték nyugdíjba a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt, hanem egy büntetőeljárás állhat az ügy hátterében - tudta meg a HavariaPress hírügynökség.
Feltehetőleg mégsem családi okok, hanem egy büntetőeljárás miatt vonta vissza a belügyminiszter Sutka Sándor Veszprém megyei rendőr-főkapitány megbízatását - értesült a HavariaPress. Sutka dandártábornok megbízásának visszavonását hétfőn közleményben jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság.

A Veszprém megyei rendőrség élére alig néhány hónapja kinevezett Sutka családi és magánéleti okokra hivatkozott a felmentése és nyugdíjba vonulása kapcsán. A hírügynökség értesülései szerint azonban a korábbi hajdú-bihari főkapitány félreállítása mögött egy, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál indult büntetőeljárás is állhat.

A hírügynökség szerint a főrendőr ellen egy hajdúszoboszlói vállalkozó feljelentése alapján indult nyomozás. A vállalkozó szerint a volt főkapitány és tizenegy társa hamis, s rá nézve terhelő vallomásra akarták rábírni több ügyfelét, hogy az alapján indíthassanak eljárást ellene.

Az ügy szereplőivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés és más bűncselekmények miatt is eljárás indulhat. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy kihallgatták-e már gyanúsítottként Sutkát.

Két hétfői közlemény
ORFK:
"A Magyar Köztárság belügyminisztere az országos rendőrfőkapitány javaslatára 2003. november 30-án - családi és személyes körülményeire tekintettel - visszavonta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Sutka Sándor r.dandártábornok, rendőrség főtanácsos, központi tiszt, vezetői kinevezését, és érdemei elismerése mellett felmentéssel nyugállományba helyezi.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével megbízta - a főkapitányi beosztás kinevezéssel történő betöltéséig - Horváth Endre r.ezredest, rendőrségi főtanácsost, a főkapitányság közbiztonsági igazgatóját, főkapitány-helyettest."

Dr. Sutka Sándor (részlet):
"A személyemre vonatkozó döntést tudomásul veszem, mivel az általam jelzett, kinevezésem óta keletkezett személyes és családi problémáimra megnyugtató megoldást jelent. [...] Családi- és magánéletem vonatkozásában [...] feszültségként jelentkezett, hogy az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy családtagjaim Veszprémbe való költözése lakóhelyhez, munkahelyhez, iskolához kötöttsége, ill. idős kora és egészségi állapota miatt nem megoldható. A különélés a mindennapokban keletkező problémák megoldását, egymás támogatását nem tett lehetővé. Ezen körülmény hosszabb távon negatívan befolyásolhatta volna szakmai munkámat."