Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rasszista zavargások az ausztrál tengerpartokon

2005.12.12. 00:07
Arab férfiakat és nőket bántalmaztak fehérek egy Sydney melletti strandon. A rendőrök borssprayt is bevetettek a tömegoszlatásra.

Vasárnapéjszaka is tartottak a faji zavargások Sydney tengerparti peremvárosaiban, s összességében 31 ember, köztük két mentő és öt rendőr megsérült, 28 személyt pedig őrizetbe vettek.

A cronullai tengerparton vasárnap délelőtt kezdődött a rendbontás - mintegy ötezer, részben ittas, ausztrál zászlóba burkolózott és rasszista jelszavakat kiabáló fiatal arab kinézetű embereket támadott meg és összecsapott a rendfenntartásra kivezényelt rendőrökkel. Egy embert késsel hátba szúrtak.

Sms-ben üzentek egymásnak

A faji indíttatású zavargást közvetlenül az váltotta ki, hogy elterjedt a híre, a múlt hét végén libanoni származású fiatalok rátámadtak két cronullai tengeri mentőre.

Az alkoholtól és demagóg uszítóktól feltüzelt, a hét folyamán kapott, megtorlásra felszólító sms-ek hatására összegyűlt fiatalok megtámadtak mindenkit, akit arabnak véltek, s nekimentek a rendőröknek, illetve a mentőknek is.

Válaszképpen a közeli peremvárosokban arab fiatalok kezdtek randalírozni, s mintegy negyven gépkocsit törtek össze botokkal, baseballütőkkel, őket a rohamrendőrség oszlatta fel.

A rendőrökre támadtak

A vad erőszak hétfő hajnalig tartó fellángolása megdöbbenést váltott ki a négymilliós Sydneyben, amelynek lakói többségükben büszkék lakóhelyük kulturális sokszínűségére, arra, hogy a városban eddig harmonikusan együtt éltek a különböző származású emberek.

Két egészségügyi dolgozó megsérült, amikor megpróbálták az arabokat a támadó tömeg elől a cronullai strandról kimenekíteni. Egyesek rendőrautókra és más járművekre támadtak. A rendőrök gumibotokkal és borssprayvel viszonozták a támadást.

A cronullai strandot gyakran látogatják arab származású fiatalok a szegényebb nyugati és déli külvárosokból. Cronulla polgármestere és politikusok elítélték a zavargásokat, a rendőrség ígéretet tett, hogy felelősségre vonják az etnikai feszültségek szítóit.

"Az ilyen gyáva, rasszista magatartás nemcsak hogy nem jellemző az ausztrálokra, hanem egyáltalán nincs helye társadalmunkban" - nyilatkozta Morris Iemma Új-Dél-Wales szövetségi állam miniszterelnöke.