Benedek
-4 °C
5 °C

Szabotázs áll a Szegedi Játékok kényszerszünetei mögött?

2001.08.14. 15:20
A hangtechnikusok véleményére alapozza gyanúját Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok igazgatója, aki a rendőrséghez fordult a Játékok két előadásán tapasztalt hangosítási hiba miatt. A malőrsorozat a Szörényi-trilógia két darabjához kapcsolódik: az Atilla, Isten kardja bemutatóján 30, az István, a király közben 10 percre maradt néma a színpad. Az igazgató csak sejti, ki van a háttérben, de a nyomozás miatt nem kíván beszélni. A Játékok az idén 140 millió forint bevételt produkáltak.

Jelenleg is vizsgálja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy a Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szabadtéri Játékok igazgatója által ismeretlen tettes elleni feljelentésben leírtak alapos okot szolgáltatnak-e bűncselekmény gyanújára. Ezen hosszú és körülményes mondatot az magyarázza, hogy a Játékok két egymás utáni előadásán hangosítási hiba miatt kényszerszünet ült meg a színpadon. Mindkét előadás Szörényi Levente trilógiájának darabjaihoz kapcsolódik: az augusztus 9-én bemutatott Atilla, Isten kardja előadásán harminc, az István, a király augusztus 10-én játszott előadásán pedig tíz percre maradt néma a színpad. Korognai az Indexnek úgy nyilatkozott: nem lehet véletlen az egybeesés, ezért kérte a rendőrség segítségét.

Kétszer az elem sem hevül

Az első technikai hiba utáni vizsgálat kiderítette, hogy a meghibásodást egy színpad alatt túlhevült elem okozta. Ezután Korognai elrendelte, hogy a szokásos védettségen kívül plusz biztonsági őr vigyázza a potenciálisan veszélyeztetett helyeket. Az intézkedés ellenére másnap újra megismétlődött a probléma. A Pesti Magyar Színház, a Szegedi Nemzeti Színház hangtechnikusainak, és a hangosítóberendezést üzemeltető cég képviselőinek az volt az egybehangzó véleménye, hogy vélhetően emberi beavatkozás miatt jelentkezhetett újra a probléma. Korognai a hangtechnikusok véleményét elküldte a rendőrség szakembereinek feljelentése kiegészítéseként.

Sejti, de nem mondja

- Meg van az elképzelésem, hogy mi lehet a háttérben, de a nyomozás miatt erről nem nyilatkozom - hárította el az indítékokat firtató kérdéseinket Korognai. Az igazgató azonban kizártnak tartja, hogy a trilógia műsorra tűzése körüli botrány dagadna tovább.

Az Index információi szerint egyébként a 'Szörényi-jogokat' birtokló vállalkozás saját maga szerette volna színpadra vinni a három művet, amit a szegediek költségcsökkentés címén visszautasítottak. Az Attila, Isten kardja bemutatója után több médium arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az előadáson ingyenjegyekkel érkezőkkel töltötték fel a nézőteret.

Növekvő bevétel

Korognai szerint ez egy rosszul elsült kampány, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok a tavalyi 100 millió forint bevétel után, idén 140 millió forintot produkált. A 21 előadásból álló sorozat összköltségvetése 300 millió forint, és a bevételek növekedése azt jelzi - fejtegette az igazgató -, hogy mind a szakma, mind a nézők magas színvonalú rendezvénysorozatnak tartják a Szabadtéri Játékokat.

Helyre
Sajnálatosan cikkünkben, a "Sejti, de nem mondja" bekezdésű részben egy bekezdésbe írtuk Korognai Károly nyilatkozatát és az Index információját, s így saját értesülésünket a színházigazgató úr szájába adtok, holott sem benne, sem az intézmény igazgatóságának egyetlen dolgozójában nem merült fel annak lehetősége, hogy egy esetleges szabotázs mővészeti oldalról generálódott volna. (Azóta javítottuk a hibát.) Elnézést kérünk az érintettektől.