Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szappan, opera, internet

2001.03.05. 11:52
Nagy Magyar Casting Valóság - milliárdosnak suttogott véramatőr internetes szappanopera-projektben lehetnék kínai házaspár vagy én is kamikazé. Gát György producer szerint korai lenne még nyilatkozni, semmit sem árult hát el az Egyik Nagy Magyar Telefonszolgáltató által terveztett sokrészes sorozatról.
Igazolást, végzettséget vagy gyakorlatot nem kértek
Miután már nem bírtam fékezni magam, mert filmhős akartam lenni, és nekem nem kell helyette semmi, én is jelentkeztem szappanopera-szereplőnek.

Munkatársam, aki tudja, miféle vállalkozókedv buzog időnként a hallgatag mélységben, hívta fel a figyelmemet a Pesti Estben megjelent hirdetésre, melyben szappanoperába kerestek jelentkező(nő)ket.

A hirdetési tarifák miatt kétsorosra sűrített szövegben csupán egy mobiltelefonszám szerepelt még, amelyen pillanatok alatt megbeszéltük a személyes találkozót a kilencedik kerületi helyszínre.

Az elgondolkodtató profizmus már akkor megmutatkozott, amikor kiderült: semmiféle igazolást, végzettséget vagy gyakorlatot nem igényelnek, csak annyit mondtak, hogy fényképet vigyek magammal, várnak délután kettő és este nyolc között.

Köztük a lány, aki majdnem szerepelt a Valahol Európában színházi átiratában
A festői kilencedik kerület sánta kutyákkal és kövér munkanélküliekkel dizájnolt szakaszát magam mögött hagyva meg is érkeztem a rózsaszínre felújított irodaházba, a casting helyszínére.

Az első távozó, egy gyönyörű, tiszta tekintetű, telt hangú lány - mint utóbb kiderült, színművészeti főiskolát végzett, és most havonta négyszer-ötször fellép mint énekesnő, abból él - elmondta, hogy a felvételi elbeszélgetés mérhetetlenül komolytalan, valószínűleg adatokat gyűjtenek csak egy reklámirodának, mindenestre ő már több castingon szerepelt, egyikre sem emlékeztetett ez a mai.

Azért megkérdeztük a többieket is, akik között volt egy lány, aki csak azért nem szerepelt a Valahol Európában színházi verziójában, mert magasabb volt 160 centiméternél, és egy másikkal is, aki viszont színitanodát is végzett, meg a harmadikkal, aki magas, vékony modellalkat, tud sminkelni, és őt biztosan beválogatják.

Űrlap - olvasatlanul archiválva
Egyetlen kérdésre nem tudtam válaszolni, arra, hogy mekkora a konfekcióméretem. Egyébként nem nézték meg az űrlapot, csak gondosan egy mappába helyezték a fényképpel egyetemben. A 180 centiméteremnek, 65 kilómnak, 98/59/102 fake adataimnak és általános iskolás színjátszóköri múltamnak majd más, fontosabb időben adóznak mély tisztelettel, gondoltam.
Öt-tíz percenként adták egymásnak a kilincset a lányok, már olyan is akadt, aki kihozta a készülő Nagy Mű karakterológiáját (szereplőgárda és jellemzők felsorolása) is. Ebből kiderült, hogy a sztoriban szerepel majd egy igazgató, a családja, egy pincérnő, egy aerobic-oktató és egy kínai házaspár is.

Azzal az elhatározással léptem be az irodába, hogy megpályázom a kínai házaspár szerepét. Miután az egyik Nagyon Elfoglalt és Komoly Felvételiztető keresztülhaladt az előtéren, hogy felvételi űrlapot osztogasson, miközben Zsolt, aki felváltva a menedzseremnek és a barátomnak adta ki magát, fotózott, az első kérdés hozzám így szólt: miért fényképezünk itt.

Életem jelentőségteljes pillanatai

Mondtam, hogy az életem jelentőségteljes pillanatait dokumentáljuk, így - mivel ez a casting lehet elindítóm a sztárvilágban, most is fotózunk. Erre mondták, hogy bátran hívjam hát be a fotóst, fényképezzen a felvételi alatt is.

Egymilliárdos költségvetés?

A kamera mögött állva - Zsolt jogos meglátása szerint - szerepemet túljátszva szavaltam, amit kértek, Vahorn András Az éj sötét hercege című versét.

Egymilliárdos költségvetés?
Félig-meddig felkészültem, a színész-énekesnő távozóban még figyelmeztetett, hogy amit kérnek, szinte lehetetlen hitelesen előadni, mert mindenkinek a fülében akaratlanul is az ismert nóta hangsúlyai csengenek vissza (FAQ: Már megint itt van a szerelem / Má' megint izzad a tenyerem / Minek? Minek? Minek - még hétszer), de azért belevágtam. Nekem úgy kellett előadnom, mintha misét celebrálnék, szerintem jól ment, csak Zsolt fuldoklott a kamera mögött.

A folyosói beszélgetésből az is kiderült, hogy itt bizony internetes szappanoperába keresnek megfelelő vállalkozó kedvű személyeket. Fizetni nem tudnak olyan sokat, mint egy reklámfilmben (ott naponta tíz-tizenötezer jár csak a statisztának, mondták), ellenben itt bizony egymilliárd forintos költségvetéssel dolgoznak, és maga Gát György lesz a producer.

Gát György még titkolózik

Gát György szerint korai lenne még nyilatkozni, majd egy hónap múlva keressem, mondta.

Egy kicsit túljátszottam
Valószínűleg még nincs minden szerződés letisztázva a Nagy Magyar Telefontársaság (Nem Vivendi, nem Pannon és nem Westel) és Gáték között, talán ezért.

Kicsiny a metszete ugyan az inernetezők és a szappanopera-rajongók körének, bár, ha a Törzsasztal Barátok Közt 2 topikja rendszeresen kattintgat az internetes szappanoperára, bombasiker lehet az új projekt. Én már a castingon remekül szórakoztam, kár, hogy a végén az újságírók etikai követelményeinek megfelelve le kellett lepleznem magam.