Gerzson
-3 °C
2 °C

Személyit kapnak a szaúdi asszonyok

2001.12.12. 12:01
December elején kezdett el a szaúdi kormány az ország asszonyainak személyi igazolványt osztogatni. Az intézkedéssel kívánják féken tartani a nők nevében elkövetett csalásokat, hamisításokat.

Szaúd-Arábia kormánya december elejétől személyi igazolványokat osztogat országa asszonyainak, lányainak. Nayef herceg, az ország belügyminisztere szerint a "modern élet követelményei diktálták" az intézkedést: személyi igazolvány birtokában a nők könnyebben intézhetik hivatalos dolgaikat, a hatóságok könnyebben megelőzik a különböző csalásokat, hamis adatszolgáltatást, identitással való visszaélést.

A híradásokból nem derül ki, hogy mennyire elterjedt a csalásnak ezen formája, de sokszor előfordult, hogy egyetemi vizsgára más asszony jelentkezett, a bankból hamis identitás felhasználásával vettek fel pénzt: hatósági igazolvány hiányában azonban ezen adatok ellenőrzése eddig lehetetlen volt.

A nők férfi kísérővel utazhatnak csupán

Jelenleg a nők, asszonyok apjuk, férjük személyazonossági igazolványán szerepelnek. A nők eddig is kaphattak útlevelet, de csupán egy férfi kísérővel utazhattak, vagy abban az esetben, ha írott engedélyük volt egy férfi rokontól. A szaúdi nőknek általában tilos közéleti szerepet szerepet vállalni, külön nők számára létesített egyetemekre azonban járhattak.

Többletjogok a nőknek az iszlám szellemében

A közelmúltban a szaúd-arábiai kormány jelezte: több jogot szeretne biztosítani a nők számára: így a hatóságok aláírtak egy, a nők jogainak biztosításáról szóló ENSZ-egyezményt. A hatóságok azonban azt is kijelentették, hogy az iszlám törvényeinek ellentmondó dolgokat nem fogják a gyakorlatba ültetni. A hivatalos álláspont szerint az iszlám biztosítja legjobban a nők jogainak tiszteletben tartását.