Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Országszerte károkat okozott a viharos szél

2004.11.14. 19:30
Fákat csavart ki, vezetékeket szakított le a viharos szél, több településen áramszünet volt, és késnek a vonatok is.
Országszerte károkat okozott a viharos erejű szél vasárnap, tetőszerkezeteket rongált meg, fákat csavart ki, vezetékeket szakított le, ezért több településen áramszünet volt.

A viharos szél miatt öt településen szünetelt az áramszolgáltatás Heves és Borsod megyében vasárnap kora este - tájékoztatta az MTI-t az észak-magyarországi áramszolgáltató.

 A több ezer fogyasztót érintő üzemzavar Andornaktályán, Noszvajon, Novajon, Ostoroson és a megyehatáron található Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolyán következett be egy 20 kilovoltos vezeték sérülése miatt - közölte Mészáros Sándor, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató. Rt. kommunikációs igazgatóhelyettese.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkábrányban egy abc-áruház teljes tetőzetét szakította le a szél, Mezőkövesden pedig egy benzinkút tetőszerkezetét tépázta meg - mondta Balogh András, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.
 
A helyenként 70-100 kilométer óránkénti sebességű széllökések miatt húsz-harminc fa is kidőlt, sok helyütt az utakra - tette hozzá.

A kétnapos szélvihar Hajdú-Bihar megyében is folyamatos munkát adott a tűzoltóknak a hétvégén. Az esetenként 100 kilométer óránkénti sebességű szél fákat döntött ki - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese, Papp Béla alezredes.

A kidőlt fák miatt több közúton el kellett terelni a forgalmat, Debrecenben pedig autók rongálódtak meg - mondta. Közlése szerint szombaton az erős szél és az esőzés miatt hét esetben riasztották szivattyúzáshoz a tűzoltókat.

Késnek a vonatok is

 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tűzoltókat 13 helyre riasztották, főként kidőlt fák eltávolításához, de elöntött pincékből is kellett vizet szivattyúzni - mondta el Leskovics Zoltán, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője. Közlése szerint Nyíregyháza külterületi részén, Butykatanyán lakóházra dőlt egy fa, és nagyobb károkat okozott az építményben.
 
Csongrád megyében 27 esetben vonultak ki a tűzoltók vasárnap, miután a viharos szélben fák dőltek az utakra, házakra, kerítésekre - közölte a megyei katasztrófavédelem.

Csaknem 30 riasztást kaptak a Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai, akiknek szinte minden esetben kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk a közutakról.

A több mint 100 kilométeres sebességű szél a bejelentések szerint lakóházakban nem okozott kárt, ugyanakkor megbontotta a gyomaendrődi evangélikus templom tetőszerkezetének fém borítását - közölte Zahorán Gyula.

A Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta: a nagy szélben munkatársai nem tudták eltávolítani a meglazult lemezeket, így a baleset elkerülésére a templom környezetét lezárták a forgalom elől.

 
Budapesten nem volt komoly riasztása a tűzoltóknak a szél miatt - mondta el Molnár Péter, a fővárosi tűzoltók szóvivője.
 
A viharos erejű szél miatt Szeged és Békéscsaba felé 15-20 percet késnek a vonatok, mivel a MÁV csökkentette a vonatok sebességét - mondta Kavalecz Imre szóvivő.
 
A Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalon a biztonság érdekében 110 kilométerről 60 kilométerre csökkentette a MÁV a vonatok sebességét - közölte a szóvivő.