Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Újabb illegális szeméttelepet találtak

2007.03.16. 12:15
Több ezer kilogramm hulladékot találtak egy Vas megye településen illegálisan működő szeméttelepen. A hulladékokat nemcsak gyűjtötték, fel is dolgozták itt. Azt még nem tudni, az ügy kapcsolódik-e a német illegális hulladékimporthoz.

Több ezer kilogramm különféle hulladékot találtak a vámosok egy sorkifaludi telephelyen, Vas megyében. Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség (VPOP) szóvivője elmondta: a VPOP szombathelyi fővámhivatalának mobilcsoportja a telephelyen 50 tonna gumiabroncsot, 5 tonna kiselejtezett elektronikai berendezést, 9 tonna darált műanyag hulladékot, 8 tonna összeolvasztott elektronikai kábelt, 200 kilogramm műanyag csomagolási és 800 kilogramm műanyag hulladékot.

A vámosok az ügyet átadták a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek. Azt még vizsgálják, tette hozzá, hogy az ügynek köze van-e a Németországból eddig ideérkezett csomagolt szeméthez.

A múlt év végén és ez év elején az ország csaknem húsz településén, köztük több budapesti helyszínen is találtak Németországból illegálisan behozott hulladékot. A szemetet négy különböző németországi városból hozták be, a magyarországi szálak a korábban már jogerősen elítélt kunbajai polgármester, Halász István családjának tulajdonában lévő céghez vezettek.

Az eddigi utolsó illegális hulladéktelepek Budapesten a III. kerületben és a Békés megyei Okányban bukkantak fel. A német hatóságok az eddig megtalált 4000 tonna szemétből 1800-nak a hazaszállítására tettek ígéretet.