Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Száz köbméter szemét úszik Tokaj felé

2004.09.28. 11:13
Vasárnap óta úszik a Tisza magyar szakaszán az Ukrajnából származó, flakonokból, üvegekből álló kommunálishulladék-tömeg. A vízügyi igazgatóság Tokajnál uszályokkal fogja fel a szemétkupacot. Az ukrán környezetvédelmi és vízügyi szervekkel már felvették a kapcsolatot. A szeméthalom huszonöt kilométer hosszan terül el, a vízfelszín 70 százalékát beborítva.
Körülbelül száz köbméter szemét közelítette meg a Tiszán Tokajt kedden délelőtt; a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakemberei felkészültek a kommunális hulladék kihalászására, mondta a hatóság szóvivője.

A szemét vasárnap érte el Magyarországot Záhony és Lónya környékén; a hatóságok hétfőn harmadfokú vízminőség-védelmi, kárelhárítási készültséget rendeltek el, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) felkészült a víz felszínén úszó kommunális hulladék kihalászására, mondta Csont Csaba, az igazgatóság szóvivője.

Szó szerint mocsok

Három uszály zárja el keresztben a medret, szükség esetén egy negyedik is készenlétben áll, közölte Csont Csaba a helyszínen. Mint mondta, műanyag flakonokat, üvegeket, fadarabokat, szó szerint mocskot hoz magával a folyó.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, honnan került a mederbe a hulladék, a szakemberek feltételezése szerint Ukrajnából. A szeméthalom első hulláma már elérte a Tokaj alatt kiépített mederzárat, az uszályok oldala fogja fel a hulladékot, onnan merik ki, szállítják partra a vízügyesek. A mederzárnál kiemelt hulladék mennyisége eléri az ötven-hatvan tonnát, tudatta az igazgatóság közleményben.

A vízfelszín 70 százalékát beborítja

Szakértők szerint a szennyeződés a Tisza tivadari szakaszán kezdetben csaknem egy tömbben úszott, majd Vásárosnamény alatt egyre inkább szétterült, fennakadt a part menti fákon és bokrokon. A hordalék legnagyobb hulláma jelenleg Tiszabercel környékén tart: 25 kilométer hosszan terül el, és a vízfelszín 70 százalékát beborítja.

"A szennyezés nagy hulláma várhatóan délelőtt éri el a keresztben álló uszályok falát" - közölte kedden Csont Csaba. Hozzátette, a kihalászott szemetet a parton tárolják, majd elszállítják és megsemmisítik.

A Tiszán levonuló szennytömegre egyébként a lakosság hívta fel a vízügyi és környezetvédelmi felügyelőség figyelmét. A magyar hatóságok a szennyeződés okáról tájékoztatást kértek az ukrán vízügyi és környezetvédelmi szervezetektől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!