Szilárda
0 °C
6 °C

'Úgy nézett ki, hogy eltűnik Százhalombatta'

2004.08.05. 18:03
Egyik olvasónk olyan "bődületes erejű" robbanást hallott, hogy azt hitte, Százhalombatta eltűnik a föld színéről, később piros, kék és zöld tűzijátékot látott. A házakban összesereglettek a szomszédok; hat óra után minden távolabb élő szemtanú arról számolt be, hogy eloszlani látszik a törökbálinti pirotechnikai raktár csütörtök délutáni robbanása nyomán keletkezett füstfelhő, de a robbanások folytatódnak.
Nagytétényi olvasónk a Bartók-lakótelep egyik házának harmadik emeletéről nézte végig a történteket. Az ablakokat megremegtető robbanás hangjára szomszédjai is elősereglettek. Először az "iszonyatos füstre" lett figyelmes, majd feltűntek a helikopterek is. Folyamatosan halotta a robbanásokat, "mintha kis tűzijáték lenne". A szemtanú légvonalban mintegy három kilométerre lakik a gyártól.

Hat óra előtt néhány perccel az ő szemszögéből úgy tűnt, elrepültek a helikopterek, a robbanások is ritkultak, és a füst is elcsendesedett.

"Úgy nézett ki, hogy eltűnik Százhalombatta"

Hódos Boglárka, aki a Gazdagrét fölötti zöldövezetben lakik, felindultan "bődületes erejű robbanásról" és a földből előtörő, óriási lángcsóváról beszélt. Az olvasó szerint, ha nem lettek volna nyitva az ablakok, biztosan betörtek volna, pedig légvonalban mintegy tíz kilométerre lakik a robbanás helyszínétől.,"Tényleg úgy nézett ki, hogy eltűnik Százhalombatta" - fogalmazott, az olvasó, aki először azt hitte, a battai olajfinomító robbant fel. A fekete füst körül először négy helikopter körözött, majd megérkezett az ötödik, egy nagyobb, amely bele is repült a felhőbe.

Miközben telefonon beszéltünk, a szemtanú zöld, piros, kék színekben játszó tűzijátékot látott a petárdagyárból feltörni, a füstfelhő mérete Hódos Boglárka szerint a robbanás óta a huszadára csökkent.

A Mechanikai Művek pirotechnikai raktára szerdán öt óra körül robbant fel Törökbálint-Pistályon. Szemtanúk szerint először egy hatalmas, ablakokat megrázkódtató robbanást lehetett hallani, majd több kisebbet. Legalább három-négy könnyebb sérültje van a robbanásnak, közölte az Indexszel Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.