Mátyás
-6 °C
1 °C

Nigériai a világszépe

2001.11.17. 13:45
Az idén első alkalommal diadalmaskodott fekete Afrika képviselője a Miss World világszépe versenyen a 18 éves nigériai Agbani Darego személyében. A dél-afrikai Sun Cityben rendezett eseményt mintegy 1 milliárd 200 millió tévé-néző követhette nyomon, sőt telefonos szavazataikkal ők is részt vehettek a világ (idei) legszebb nőjének a megválasztásában, de a rendezők nem árulták el, hogy miként vették számításba voksaikat.
Az 51. Miss World győztese egyetemista, informatikát tanul. Jutalma 100 ezer dollár, és emellett még mintegy 150 ezer dollár értékű ajándékra is számíthat. Az elmúlt fél évszázadban három afrikai lányt választottak szépségkirálynőnek, de egyikük sem volt fekete. Először 1954-ben, amikor egyiptomi nő nyerte el a megtisztelő címet, majd 1958-ban és 1974-ben egy-egy fehérbőrű dél-afrikai lány fejére került a korona.

Bombázók a campusról

Agbani királynő két udvarhölgye a második helyen végzett arubai Zerelda Lee és a harmadik skót Juliet-Jane Horne. Ők is egyetemisták. Az előbbi jogot hallgat, míg a skót lány újságírónak tanul.

Tomboltak a hazaiak

Lagos - Mámoros népünnepély kezdődött péntek éjjel Nigéria-szerte azt követően, hogy Agbani Daregót nyilvánították a világ legszebb hölgyévé, aki máris az afrikai ország nemzeti hősévé vált. Különösen a délkeleti olajvárosban, Port Harcourtban, a királynő szülővárosában csaptak magasra az öröm hullámai: az autósok eszeveszett tülkölésbe kezdtek, az utcákon tombolnak a helybeliek.

Erről is a foci jutott az eszébe

Az elektronikus tömegtájékoztatási eszközök késő esti vezető hírei természetesen a 18 éves Agbani királynő megkoronázásáról szóltak. A boldogság már csak azért is indokolt, mert a nigériai lányt nem tartották esélyesnek a győzelemre, a pénteki lapok még csak említést sem tettek arról, hogy mi várhat aznap este a "nemzet lányára".

Cyril Stober, a nigériai televízió egyik legnépszerűbb kommentátora máris azt fejtegette: "van már irodalmi Nobel-díjasunk (Wole Soyinka, 1986), van most világszépségünk, mi jöhet még, csak nem jövőre a labdarúgó-világbajnoki győzelem?"