Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gyermeki szervek ezreit gyűjtötte össze egy holland patológus

2001.01.30. 15:45
Vád alá helyezhetik azt a holland patológust, aki a liverpooli kórház orvosaként szülői beleegyezés nélkül operálta ki több ezer halott gyermek különböző testrészeit. Dick van Velzen szemléltető eszköznek használta az ellopott szerveket és végtagokat.

Ma derül fény annak a 600 oldalas dokumentumnak a részleteire, amelynek alapján vád alá helyezhetik a holland halottszakértő és patológus Dick van Velzent és a liverpooli Alder Hey Gyermekkórház vezetőségét, akik szemet hunytak titkos ténykedése fölött.

Titokban operált a patológus

A professzor 1988 és 1995 között dolgozott az észak liverpooli kórházban. ,,Keze alatt" több ezer halott gyerek szívét és különböző testrészeit távolították el titokban - közölte a CNN.

A professzor tevékenykedése és hatalmas, gyermekek szerveiből álló gyűjteménye akkor került először reflektorfénybe, amikor 1999 szeptemberében a médiumok a Bristoli Királyi Gyermekkórház haláleseteivel foglalkoztak. Ezen felbuzdulva, egy hónappal később már liverpooli telefonok százai számoltak be arról a rendőrségen, hogy gyerekek ezreit temették el nemcsak szív, hanem tüdő, végtagok, agy, máj és vesék nélkül.

Szülői hozzájárulás nélkül csonkított

A Michael Redfern vezette nyomozócsoport tavaly ősszel már kész tényekkel dokumentálta az esetet az Egészségügyi Minisztérium számára. A rendőrségi jelentés szerint a szülők egy esetben sem járultak hozzá gyermekeik testrészeinek eltávolításához.

Redfern riportjának megjelenése egybeesik professzor Liam Donaldson tanulmányával, amely az emberi szervek halál utáni eltávolítáról, illetve a családtagok ehhez szükséges hozzájárulásáról szól. A dolgozat --a CNN hírtelevízió értesülése szerint - a liverpooli esetet, pontosabban az ott tárolt szerveket szemléltető eszköznek nevezi. Eszköznek, amely része a kutatómunkáknak és a tananyagnak, megkönnyítve ezzel az orvostanhallgatók munkáját.

A két beszámolóval kapcsolatban Alan Milburn egészségügyi miniszter megjegyezte, hogy gyökeres jogi változásokra lesz szükség az emberi szervek eltávolítását és adományozását illetően. Ismét el kell nyerni az emberek egészségügybe vetett bizalmát, az egészségügy nem ,,operálhat" titkos és zárt ajtók mögött - mondta a miniszter.