Bernát, Felícia
EUR 384,24 Ft
USD 363,32 Ft
7 °C
31 °C

Szilikonszigorítás az EU-ban?

2003.02.17. 11:22
Tizennyolc évnél fiatalabbak számára nem engedélyeznék az európai képviselők a szilikon implantátumok beültetését. Megtiltanák az "előtte" és "utána" jellegű reklámfotók használatát is.
Az európai uniós képviselők egy elvi dokumentumban foglaltak állást a szilikon implantátumok használatának szigorítása mellett. A képviselők által megszavazott, de nem kötelező érvényű állásfoglalás megtiltja, hogy 18 év alattiak mell-implantátumokat ültethessenek be. "Szükség van egy törvényes korhatárra, mert a szomorú tapasztalatok szerint túl nagy nyomás nehezedik a mai fiatalokra, hogy tökéletes testük legyen" - véli Bill Miller brit munkáspárti képviselő.

Az EP-képviselők továbbá megtiltották, hogy "előtte" és "utána" jellegű képeket használhassanak az esztétikai beavatkozások, és az azokat követő, kötelező korrekciós műtétek reklámozására.

Sokakat érint

A szilikon implantátumok elleni harc 1995-ben kezdődött: a skót Margo Cameron akkor fordult panaszával Bill Millerhez. Az asszony szerint az ajkába ültetett szilikon elrepedt, a kifolyt anyag pedig mérgezést okozott, tönkretette az egészségét. Akciója egész panaszáradatot indított el: 3 ezer hasonló sorsú asszony írt alá egy petíciót. Az Európai Parlament válaszképp és egy tanulmány hatására 2001-ben az implantátumok biztonsági felülbírálását rendelte el.

Eltitkolt információk

A mostani állásfoglalás arra szeretné ösztönözni az egyes európai országokat, hogy jobban figyeljenek oda a páciensek védelmére. A jelentés megalkotója, Catherine Stihler brit munkáspárti képviselő szerint az esztétikai beavatkozások előtt az érintettekkel alaposabban kellene tudatni a lehetséges veszélyeket. "Tanulmányok szerint 7-10 év után az implantátumok 50 százaléka elreped, húsz év múlva ez az arány 90 százalék. Ha a nőkkel nem ismertetik az összes tény, akkor ők nem tudnak megalapozott, jó döntést hozni a beavatkozásról."

Az elindított kampány másik célja a plasztikai sebészek és az elvégzett beavatkozások nyilvántartásának megteremtése. Az adatbázis alapján a páciensek jobb beavatkozás utáni kezelésben részesülhetnének, termékhibák esetén könnyen tájékoztatni lehet őket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás