Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hollywood sztrájkra készül

2001.04.13. 13:08
Sztrájkkal fenyegetőznek Hollywoodban a szövegírók és a színészek, miután úgy vélik az elavult fizetési rendszer nem biztosít számukra megfelelő bevételeket a kábel tévén, videón, interneten és külföldön forgalmazott produkcióik után. A film és tévéstúdiók megfeszítve dolgoznak a már futó sorozatok befejezésén, hírmagazinokkal és riportműsorokkal tervezik betölteni a keletkező űrt.

Hamarosan csend lesz Hollywood örökké mozgalmas, lármás és változó film- és tévéstúdióiban, könnyes búcsút inthetünk a Vészhelyzet és a Jóbarátok folytatásainak, miután a szövegírók és a színészek is sztrájkra készülődnek. A forgatókönyvírók szerződése május elsején jár le, míg a színészeké június 30-án. A producerek és szövegkönyvírók közti tárgyalások sikertelen egyeztetés, és közel három hetes szünet után április 17-én kezdődik újra. A színészek május 10-én tervezik a tárgyalások elkezdését, de a szövegkönyvírók tárgyalási sikerétől függően az a dátum eltolódhat. Sikertelen egyeztetés, szerződés hiányában a munkavállalók a sztrájkot választják.

Az Internet, kábeltévé, videokazetta hozzon nagyobb hasznot

Könnyes búcsút inthetünk a Vészhelyzet és a Jóbarátok folytatásainak
A színészek és szövegírók pénzügyi jellegű követelései nagyjából 90 százalékban megegyeznek. A CNN-nek nyilatkozó Charles Holland az Amerikai Szövegírók Céh tárgyalóbizottságának elnöke szerint a két fél követeléseit egy kalap alatt lehetne megtárgyalni, miután céljaik nagy része közös. A színészek és szövegírók úgy vélik, már eleget dolgoztak egy elavult fizetési rendszer szerint, és itt az ideje, hogy a kábeltévén, interneten, videokazettán és külföldön forgalmazott produkcióik után több százalékot kapjanak, vagy esetenként egyáltalán fizessenek valamit.

A stúdiók több produkciót legyártottak a sztrájk miatt félelmükben

A film- és tévéstúdiók azzal védekeznek, hogy nyereségeiket alaposan megnyirbálták a növekvő produkciós költségek, az alaposan megosztott nézősereg, és a rossz gazdasági mutatók. Az elmúlt hónapokban a stúdiók az esetleges sztrájkra készülődnek: a múlt év hasonló időszakának termeléséhez képest 45 százalékkal nőtt a gyártás. A már futó sorozatokból extra-részeket filmeznek, a nyári és őszi időszakra pedig hír- és riportműsorokat, tévéjátékokat tűznek műsorra.

A sztrájkolni készülők szerint a felkészülés helyett a stúdiók a munkabeszüntetés megelőzhették volna, ha leülnek a tárgyalóasztalhoz. A producerek oldalára állt Los Angeles polgármestere is, aki egy olyan tanulmánnyal rukkolt elő, mely szerint a sztrájk heti 457 millió dolláros kárt okozna, ami "kész katasztrófa" a városnak.