Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Sieg Heillel buzdította a közönséget

2004.03.03. 16:40
A skinhead-perben meghallgatott hatod- és hetedrendű vádlottak védekezésük szerint nem ismerték a zenekaruk által játszott dalok szövegét, de nem is érdekelte őket. A negyedrendű vádlott úgy nyilatkozott, a két szám közötti hangos "sieg heil"-ezésre azért volt szükség, hogy a közönség odafigyeljen a zenekarra.
A hét vádlott és tanúk meghallgatásával, valamint bizonyítékok megtekintésével folytatódott szerdán a közösség elleni izgatás miatt indult, úgynevezett skinhead-per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság meghallgatta a hatod- és hetedrendű vádlottakat, akik egyezően azt mondták, nem ismerték a zenekaruk által játszott dalok szövegét, de nem is érdekelte őket. A hatodrendű vádlott azt vallotta, "zenélni, gitározni akartam zenekarban, ennyi" és a hetedrendű vádlottat is "kifejezetten a zenei rész érdekelte", és a szövegek tudomása szerint hazafias érzelműek voltak. A tanúkat arról kérdezte a bíróság, mit tapasztaltak, és kivel találkoztak a koncerten.

A bíróság ezt követően megtekintette a bizonyítékként szereplő, a rendezvényen rögzített koncertfelvételeket. A negyedrendű vádlott szerint - aki az egyik zenekar énekese volt - a két szám közötti hangos "sieg heil"-ezésre azért volt szükség, hogy a közönség odafigyeljen a zenekarra. Az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak tagadták, hogy ők zenélnének a bizonyítékként megjelölt felvételeken.

Az énekes viszi a balhét?

A bíróság ezt követően technikai probléma miatt júniusra napolta a tárgyalást, és akusztikai szakértőt rendelt ki annak megállapítására, hogyan készültek a rossz hangminőségű, elmosódott alakokat mutató felvételek, mi hallható rajtuk, illetve elfogadható-e a vádlottak védekezése, hogy ők a nagy zaj miatt, az ellenőrző hangszórók hiányában nem hallhatták, az énekes mit mond, énekel a közönségnek.

Grespik László, a másodrendű vádlott védője a per első, novemberi tárgyalásán azzal fordult a bírónőhöz: "zsidó vallású-e, zsidó származású-e". A bírónő a kérdésre nemmel válaszolt. Grespik László szerdán elmondta, tapasztalata szerint a tárgyalás vezetése elfogulatlan és rutinszerű, ugyanakkor sérelmezte, hogy a fővárosi főügyész fegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyvédi kamaránál. Mint mondta, ez "diktatórikus, sztálinista korszakot idéz".

A becsület napja

Az ügyészség szerint a per vádlottjai a kilencvenes évek végén az általuk vallott neonáci, nyilaskeresztes ideológiától és fajelméleti nézetektől vezérelten skinhead-zenekarokat hoztak létre. A Budapesten 1945. február 13-án a kitörés napján meghalt német és magyar katonákra emlékező, "a becsület napjának" nevezett eseménysorozat részeként a vádlottak a Viking Klubba vonultak, ahol az esti, éjszakai órákban skinhead-koncertet tartottak több száz fős hallgatóság előtt.

A koncerten három zenekar lépett fel, amelynek a vádlottak voltak a tagjai. A koncerten a dalszövegekben, egyértelműen a magyarországi zsidóságra utalva, elhangzott többek között: "Szemét dögök, országunkon élősködő rohadék zsivány horda! Megkapta részét amire vágyott, kezében tartja Magyarországot! ... Ők azok, akiknek mindent szabad, ... küzdj ellenük, védd meg magad!" A rendezvénynek rendőri intézkedés vetett véget. A koncert közönségéből több fiatal ellen még 1999-ben gyorsított eljárás keretében emeltek vádat, mert sörösüvegekkel megdobálták az őket igazoltatni kívánó rendőröket.