Konrád
8 °C
26 °C

Várták a cunamit, de nem jött

2006.11.15. 15:40
Két méter magas hullámokra számítottak, de csak egy 40 centis árhullám érte el Japán partvidékét. A riadót óvatosságból rendelték el azután, hogy a Richter-skálán 8,1-es erősségű földrengést észleltek a Kuril-szigetek térségében. Személyi sérülésekről nem érkezett jelentés.

Cunamiriadót rendeltek el szerdán Japán északi részén, miután nagy erejű - a Richter-skálán 8,1-es erősségű - földrengést észleltek a Kuril-szigetek térségében, Iturup szigetnél, de végül a várt 2 méteres helyett mindössze 40 centiméteres árhullám érte el a szigetország északi partjait. Az első jelentések szerint nem szedett áldozatokat és nem okozott károkat az erős földrengést követő tengerár, közölte Dabrónaki Gyula tokiói magyar nagykövet telefonon.

A cunami helyi idő szerint este, röviddel kilenc óra után érte el Hokkaido északkeleti partját, Nemuro városnál. A térségben a nagykövetség tudomása szerint nincsenek nagyobb számban magyarok.

A hatóságok óvatoskodtak

A riadót a hatóságok biztonsági megfontolásból rendelték el, mert előre soha nem lehet tudni, hogy az ilyen erős földrengések keltenek-e tengerárt. Mivel a szökőár 6-700 kilométeres sebességgel halad, a parthoz közeli rengések esetében nagyon rövid idő van csak a lakosság értesítésére, ezért a hatóságok nem sokat mérlegelnek, hanem azonnal intézkednek, mondta el Dabrónaki Gyula. Japánban a mindennapokhoz tartoznak a földrengések, és nagyobb cunami is előfordul 4-5 évenként. A XIX. század második felében volt olyan is, amelynek hullámfala 20 méter magas volt, tette hozzá.

A japán meteorológiai szolgálat szökőárat jelzett előre az Ohotszki-tenger déli térségére, és kétméteres vagy annál is nagyobb szökőárat az északnyugati Hokkaido sziget és Honsu fősziget csendes-óceáni partvidékére, valamint az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigetekre. A Hawaiin működő csendes-óceáni cunami előrejelző központ figyelmeztetést adott ki a Marcus-, a Wake- és a Midway-szigetekre is. A földmozgás helyi idő szerint 20 óra 15 perckor (közép-európai idő szerint 12.15-kor) történt 30 kilométeres mélységben a tengerfelszín alatt, Tokiótól 1700 kilométerre északkeletre.

A veszélyeztetett partvidék ritkán lakott

Bár a cunamiriadó által érintett terület távol fekszik a sűrűn lakott városoktól, Japán csendes-óceáni partvidékének lakosait felszólították, hogy húzódjanak biztonságos, magasabban fekvő helyekre, és Hokkaido keleti partjainál leállították a vonatközlekedést. Hokkaido szigetén a lakosok csak keveset, vagy egyáltalán semmit sem éreztek a tenger alatti földmozgásból. Az orosz csendes-óceáni flotta hajóit visszavonták a támaszpontokra, közölte a flotta törzse. A közlemény szerint a hajók felkészültek rá, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentőakciókban.

Kamcsatka-félszigeten a cunamifigyelő állomások figyelemmel kísérik a helyzetet, egyelőre nem jeleztek vészhelyzetet, miután a félsziget távol helyezkedik el a földrengés epicentrumától. Egy moszkvai illetékes megerősítette, hogy erős földrengés rázta meg a Kuril-szigeteket, de egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sérülésekről. A Kuril-szigetcsoport a második világháború vége óta van orosz közigazgatás alatt, de négyüket - Habomait, Sikotant, Iturupot (Etorofu) és Kunasirit - Japán visszaköveteli.

Négy hete Japán déli szigeteit rázta meg egy 6,8-as erősségű földrengés, amelyben azonban senki nem sérült meg. A világ földrengéseeinek egyötöde Japánt sújtja, amely négy tektonikus lemez találkozásánál helyezkedik el. A 2004. december 26-án az indonéziai partok közelében történt 9,1-es erősségű földrengés okozta szökőárnak legkevesebb 213 ezer halottja volt 11 országban.