Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Forgalomkorlátozás Olaszországban a szmog miatt

2002.01.14. 06:27
Kritikus szintet ért el Olaszország több városában a szálló por és a toxikus ólom keveréke. A forgalomkorlátozás miatt vasárnap összesen négymillió ember volt kénytelen gyalogosan közlekedni. A szájvédő maszkok sem segítenek, és nem ajánlatos kocogni vagy kerékpározni.
Vasárnap az észak-olaszországi Lombardia legtöbb városában a mérgező anyagok vészes mértékű felgyülemlése miatt egész napra elzárták a gépjárművek elől a forgalmat, ugyanígy tettek Toscana székhelyén, Firenzében, és komoly forgalomkorlátozást vezettek be a fővárosban is.

Mérgesgázok a levegőben

Vasárnap összesen négymillió ember volt kénytelen gyalog közlekedni a nagyobb lombard városokban, így Milánóban, Cremonában, Mantovában, Lodiban, Bresciában, Comóban és további 91 helységben. Az utóbbi napokban a hideg és a teljes szélcsend miatt riasztó mértékben megnőtt a levegőben a mérgesgázok koncentrációja. Ezeket főleg a gépkocsik kipufogócsövei, illetve a kályhák kéményei bocsátják ki.

Milánóban kritikus a helyzet

A szálló por és a toxikus ólom keveréke (PM10) - amely évente három és félezer ember halálát okozza Olaszországban - különösen a legnagyobb iparvárosnak számító Milánó levegőjében érte el az elviselhetetlenség határát. Ehhez minden városban hozzáadódik a benzol és a nitrogén-dioxid egészségkárosító hatása.

Milánóban ezért vasárnap reggel nyolc órától este nyolc óráig gyakorlatilag elzárták a városközpontot a gápjárműforgalom elől. A rendelet megsértőit 65 euróig terjedő pénzbírsággal sújtották, súlyosabb esetekben a gépkocsi vezetőjének ott kellett hagynia járművét az ellenőrzés helyszínén.

További korlátozás várható

Roberto Formigoni, Lombardia tartományi elnöke bejelentette: ha a vasárnapi rendelkezés nem járna megfelelő eredménnyel, fontolóra veszi, hogy szerdán is életbe lépjen a tilalom.

Firenzében is teljes mértékben lezárták a gépkocsik elől a történelmi városközpontot, mégpedig délelőtt fél tizenegytől este fél hatig. Torinóban és Rómában viszont csak a katalizátorral nem rendelkező gépkocsikra vonatkozott a tilalom. Nápolyban hétfőn készülnek szigorúbb lépésekre, hasonlóképpen Bariban és Trentóban is intézkedni kívánnak a légköri viszonyok súlyosbodása miatt.

Irány az erdő

A nagyvárosok többsége számára a meteorológusok semmi jót nem ígérnek. Csak az ország középső részén, például Rómában várható, hogy tisztul némiképp a levegő. Addig is a hatóságok óva intik az olaszokat, hogy ezekben a napokban sétálni vigyék a csecsemőket, fölöslegesnek minősítik a szájvédő maszkokat, eltanácsolnak az utcai kocogástól és a kerékpározástól, melegen ajánlják ugyanakkor az erdei, tengerparti és hegyi kirándulásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!