Vilhelmina
12 °C
28 °C

Törték és vitték a szobrokat hétvégén

2006.09.04. 09:03
A hétvégén ellopták a Bessenyei-szobrot Sárospatakon, a rendőrség szerint feldarabolva végzi egy színesfém tolvajnál. Szombathelyen egy fiatal megrongálta a köztéri szoborkiállítás egyik alkotását.

Néhány órával a megnyitó után megrongálták a szombathelyi köztéri szoborkiállítás egyik alkotását; a szándékosan feldöntött szobor összetört - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

"Mohácsi András Szél-kő című, fekete gránitból készült alkotását a hétvégén döntötte le egy fiatalkorú fiú, akit a rendőrség nem sokkal a rongálás után elfogott" - tájékoztatott Szalai Ferenc őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.


II. Szombathelyi Köztéri Szoborkiállítást a város felújított főterén.

A 17 éves fiatalember ellen rongálás vétségének gyanújával büntetőeljárást indítanak. Az anyagi kár mintegy másfél millió forint.

Ellopták a Bessenyei-szobrot

Ellopták Bessenyei György író, filozófus, művelődéspolitikus, egykori pataki diák bronz mellszobrát a sárospataki iskolakert szoborparkjából szombat éjszaka.

A 30-40 kilogrammosra becsült szobrot egyetlen acélcsap csatlakoztatta a talapzathoz, így a tolvajoknak csak a csapot kellett eltávolítaniuk. A mellszobor Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A Művelődési Minisztérium ajándékaként 1988. szeptember 27-én avatták fel. A rendőrkapitány szerint félő, hogy az alkotást színesfém tolvajok vitték el, akik fel is darabolhatják.