Árpád
-2 °C
4 °C

Törték és vitték a szobrokat hétvégén

2006.09.04. 09:03
A hétvégén ellopták a Bessenyei-szobrot Sárospatakon, a rendőrség szerint feldarabolva végzi egy színesfém tolvajnál. Szombathelyen egy fiatal megrongálta a köztéri szoborkiállítás egyik alkotását.

Néhány órával a megnyitó után megrongálták a szombathelyi köztéri szoborkiállítás egyik alkotását; a szándékosan feldöntött szobor összetört - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

"Mohácsi András Szél-kő című, fekete gránitból készült alkotását a hétvégén döntötte le egy fiatalkorú fiú, akit a rendőrség nem sokkal a rongálás után elfogott" - tájékoztatott Szalai Ferenc őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.


II. Szombathelyi Köztéri Szoborkiállítást a város felújított főterén.

A 17 éves fiatalember ellen rongálás vétségének gyanújával büntetőeljárást indítanak. Az anyagi kár mintegy másfél millió forint.

Ellopták a Bessenyei-szobrot

Ellopták Bessenyei György író, filozófus, művelődéspolitikus, egykori pataki diák bronz mellszobrát a sárospataki iskolakert szoborparkjából szombat éjszaka.

A 30-40 kilogrammosra becsült szobrot egyetlen acélcsap csatlakoztatta a talapzathoz, így a tolvajoknak csak a csapot kellett eltávolítaniuk. A mellszobor Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A Művelődési Minisztérium ajándékaként 1988. szeptember 27-én avatták fel. A rendőrkapitány szerint félő, hogy az alkotást színesfém tolvajok vitték el, akik fel is darabolhatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?