Klaudia
-4 °C
2 °C

Pánikreakciók a zöld lombszöcskék inváziójára

2005.07.19. 17:16
Pánikszerű telefonhívások árasztották el az Állatkertet, miután az Index beszámolt arról, hogy a hétvégén kisebb rajokban harapós zöld lombszöcskék lepték el a várost. Az állatkert szerint aggodalomra nincs ok.

"Nem kell tartani a zöld lombszöcskéktől: nem horrorisztikus méretűek, nem fordulnak elő tömegesen, és csak akkor harapnak, ha valaki kézbe veszi őket." - áll a Fővárosi Állatkert közleményében, amelyet amiatt adtak ki, hogy az Index megírta: "a Francia Intézetnél szombaton megrendezett utcabálon szokatlan méretű, harapós rovarok tűntek fel".

A riadalmat okozó zöld lombszöcskék azonban teljesen veszélytelenek az emberre, írja az állatkert sajtószóvivője, aki szerint a hír óta "pánikszerű telefonhívások árasztották el az Állatkertet, amelyekben a szöcskék veszélyességéről érdeklődnek".

Nem új jövevény


Tettigonia viridissima
A zöld lombszöcske (Tettigonia viridissima) "nem új jövevény a hazai élővilágban, sőt igen elterjedt, és hétköznapi fajnak számít. Európa nagy részén és Szibériában egyaránt közönségesnek mondható. A városokban is előfordulnak, de rendszerint nem kerülnek az emberek szeme elé, mert zöldes színükkel a parkok, ligetek növényzete között nehéz észrevenni őket".

Az állatkert szakértői szerint az egyébként óvatos rovarokat "leginkább csak akkor lehet meglátni (...), ha valamilyen szokatlan esemény miatt elhagyják rejtekhelyüket. Valószínűleg ez történhetett a Bem rakparton is az utcabál ideje alatt".

Az állatkerti szakértő szerint a zöld lombszöcske a nagyobb termetű hazai szöcskefajok közé tartozik, testhossza a fejétől a potroh végéig ritkán haladja meg a 3,5 centimétert. A szárnyával együtt már kicsit hosszabb, 6-7 centiméteres, és ha repülés közben kinyitja a szárnyait, a szárnyak fesztávja valóban elérheti a 12-14 centimétert. "Ez tehát nem jelent szokatlanul nagy testméretet".

Inváziójuk lehetetlen

A kifejlett állatok júniustól ősz közepéig népesítik be az élőhelyeket és keresnek párt maguknak. "Mivel ragazodó életmódot folytatnak, és az egyedek a fajtársakkal szemben is védik saját területüket, tömeges rajzásuk, inváziójuk gyakorlatilag lehetetlen, ettől tehát semmiképpen nem kell tartani" - írja az állatkert munkatársa.

A szakértő szerint attól sem kell tartani, hogy a rovarok embereket támadnak meg. "A zöld lombszöcskék ragadozók ugyan, de ebben a minőségben csak a náluk kisebb rovarokra, rovarlárvákra veszélyesek". Az állat valóban haraphat, de csak "akkor lehet számítani, ha valaki kézbe veszi őket: ilyenkor az állat védekezni próbál, és mivel semmilyen más módja nincs erre, az életmódjából adódóan igen erőteljes rágóival próbál az őt fogva tartó kézbe harapni. Súlyos sérülést persze így sem lehet szerezni, bár a harapás nem kellemes, és a vér is kiserkenhet."

A lényeg: nem kell rettegve az utcákat járnunk attól tartva, hogy a zöld lombszöcskék áldozatává válunk! - zárja sorait közleményében az állatkert.