Gusztáv
3 °C
7 °C

Stambuk doktor esete a szólásszabadsággal

2002.10.21. 12:00
Korlátozták egy német orvos szólásszabadsághoz való jogát, állapította meg az Európai Emberi Jogi Bíróság. Az orvos ellen korábban azért indult eljárás, mert egy német lapban fényképes írás jelent meg róla.
Az ügy 1994 szeptemberében kezdődött, amikor a németországi Blaubeurenben élő, dr. Miro Stambuk szemorvossal interjút közölt a Schwäbische Zeitung című napilap. Az orvos egy forradalminak értékelhető újításról beszélt, egy olyan lézersugaras műtéti korrekciós beavatkozásról, amelyet 400 betegen teljes sikerrel hajtott végre. A cikket a nyilatkozó orvosról készült felvétel illusztrálta.

Öndicséret?

Egy évvel az írás megjelenését követően, 1995 októberében, a Tübingen kerületi Gyakorló Orvosok Etikai Bírósága 2000 német márka pénzbírsággal sújtotta a doktort a gyakorló orvosok számára kötelező reklámtilalom megszegése miatt. A német orvosi bíróság szerint az interjúval dr. Stambuk valódi célja önmaga reklámozása volt, a fénykép és a szövegben felismert "öndicséret" azt az üzenetet közvetítette, hogy a cikk egy különlegesen gyakorlott orvosról szól. Dr. Stambuk sikertelenül fellebbezett a döntés ellen, majd 1997-ben ügyét az Európai Emberi Jogi Bíróság elé vitte, ahol elmondta: a német etikai bíróság által megszabott büntetés szólásszabadsághoz való jogában sértette őt.

A lakosság joga az információhoz

Egyhangúlag elfogadott álláspontjának ismertetésekor az Európai Emberi Jogi Bíróság kifejtette, hogy a gyakorló orvosoknak kötelességük törődni az emberekkel és helyi közösségekkel, s ez a kötelességük bizonyos értelemben visszafogott magatartást feltételez. Ezek közé sorolható esetenként a kommunikáció, illetve a szakmai kérdésekben vállalt közszereplés visszafogottsága. A bíróság mégis úgy véli, a sajtóval kapcsolatban elvárt visszafogottság követelményét ellensúlyozza a lakosságnak az információhoz való joga és ehhez fűződő alapvető érdeke.

A hír nem reklám

A bíróság szerint a korszerű lézersugaras műtétet bemutató újságcikk általános érdeklődésre számot tartó információt közölt. Igaz ugyan, hogy az írás hozzájárulhatott Stambuk doktor népszerűségének növeléséhez, ám nem ez volt az újságcikk fő célja. Mindent összevetve, az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete szerint a német etikai bíróság szigora valóban sérti Stambuk doktor szólásszabadsághoz való jogát

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!