György
14 °C
24 °C

Bojtorjánhal győzött a polgárok felett?

2001.06.25. 10:39
A helyi lakosság elvándorlását, kis vállalkozások bezárását eredményezte az, hogy az oregoni Klamath Falls város vízforrásában él két védett halfaj. Az ügyet a konzervatív republikánusok karolták fel, a kongresszus azonnali segítséget ígért.
Április 7-e óta tilos az öntözés a szárazsággal sújtott oregoni faluban, Klamath Fallsban. A tiltást a veszélyeztetett fajokról szóló törvény alapján rendelték el, a helyi vízforrás ugyanis a védett bojtorjánhal (a helyiek szopóhalnak - suckerfish - nevezik) és egy lazacfaj otthonának számít.

A munkanélküliség miatt az emberek elvándoroltak

Bojtorjánhal
A helyi farmerek gazdaságai sorra mennek tönkre, az 1700 lelkes településről a lakosok harminc százaléka már elköltözött. A helyi felmérések szerint az egyedüli jól menő üzlet a közösségi pszichiátriai klinika.

Oregon republikánus képviselője, Greg Walden a vízhiánnyal küszködő Klamath Fallsba látogatott, ahol megígérte, hogy összehívják a veszélyeztetett fajok törvényéről döntő bizottságot. A képviselői látogatást kis tüntetés előzte meg, az egyik transzparens a következő szöveget tartalmazta: "Nincs víz, nincs termés, nincs állás, nincsenek farmerek. Köszönjük, Amerika!"

Bizottsági döntés a bojtorjánhal ügyében

Miután egy szövetségi bíróság visszautasította az öntözési tiltás feloldását a veszélyeztetett fajok bizottságának összehívása aktuálissá vált. A héttagú bizottságnak joga van, gazdasági érdekekre hivatkozva, a veszélyeztetett fajok ellen döntéseket hozni a törvény ellenében is. A bizottsághoz mindeddig háromszor fordultak, eddig egyszer döntöttek úgy egy védett bagolyfaj esetében, hogy a gazdasági tevékenység fontosabb. A bojtorjánhal ügyében a közeljövőben várható döntés.

Addig is a kongresszus előreláthatóan egy 20 millió dolláros segélyt szavaz meg. Az érintett területek hatóságai keveslik a tervezett összeget. Számításaik szerint az öntözés tiltása minimum 250 millió dolláros kárt okozott.