Valér
-2 °C
0 °C

Félnek a veréstől, rossz jegyet sem mernek adni a vajdasági tanárok

2008.04.08. 14:47
Törvénymódosítással szeretnék elérni a szerbiai tanárok, hogy ők is hivatalos személynek minősüljenek, így keményebben fel lehetne lépni az erőszakos diákok és szüleik ellen. Szerbiában is több tanárveréses eset derült ki mostanában.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szerbiai pedagógusok, hogy nagyobb nyomatékkal követelhessék a parlamenttől a büntetőtörvénykönyv módosítását, hogy a tanárokkal szembeni erőszakos fellépést is hivatalos személy elleni támadásként értelmezzék. A tanárok erre a mind gyakrabban előforduló bántalmazások miatt kényszerültek.

A legutóbbi eset Újvidéken történt, egy nyolcadikos diák támadta meg tanárát. Ljubica Reljin iskolai szakszervezeti vezető szerint az újvidéki Vasza Sztajics Általános Iskolában a tanárok oda jutottak, hogy nem mernek már rossz jegyet beírni a naplóba. Nincs semmilyen eszközük a fenyegetően fellépő diákokkal szemben. A megrovókra ügyet sem vetnek sem a diákok, sem a szülők. A legtöbb, amit tehetnek, hogy javasolják a szülőknek, vigyék másik iskolába gyereküket.

Az említett iskolában közben folyamatban van az ügy kivizsgálása. Bizonyíték van bőven, hiszen a tanulók mobiltelefonra vették fel a csúnya incidenst, amikor a tanuló nekiment tanárnőjének. Tetejében meg is fenyegette, hogy ha egyest ad neki, megöli. A legvisszatetszőbb az volt, hogy a többi tanuló közben kórusban biztatta: üssed, üssed! Végül mégis osztálytársai akadályozták meg abban, hogy tanárnőjét fizikailag is bántalmazza.

A tanárok azonban a törvénymódosítással nemcsak a diákok, hanem szüleik ellen is védelmet keresnek. Nemrégiben egy pozarevaci iskolában a dühös szülők egy csoportja szó szerint megverte a tanárt.

A szakszervezetek azonban nemcsak a tanárok biztonsága miatt aggódnak. Ugyancsak védtelenek az orvosok, ápolók és a művelődésben, az igazságszolgáltatásban dolgozók, de az ügyfelekkel dolgozó közalkalmazottak is. A "fehérköpenyesek" egyébként már korábban kezdeményezték azt, amit most a pedagógus szakszervezet, csak nem szerveztek aláírásgyűjtést, ami kötelezné a törvényhozást, hogy tűzze napirendre a kérdést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!