Kétségek Tánczos Gábor bűnössége körül

2001.11.06. 14:25
A körmendi gyerekgyilkosság vádlottjának ügyvédje szakértői véleménnyel próbálja bebizonyítani, hogy a tragédia helyszínéről azért kerültek nyomok ügyfele ruhájára, mert a bűnjeleket nem megfelelően kezelték. Tánczos Gábort első fokon már tizenhárom év börtönbüntetésre ítélték.
A gyerekgyilkosságért nem jogerősen elítélt Tánczos Gábor ügyvédje szerint a védence ellen felhasznált perdöntő bizonyítékok valójában a bűnjelek nem megfelelő kezelésével keletkeztek. A védelem által felkért szakértő modellkísérlettel bizonyította, hogy a gyilkosság helyszínéről származó anyagdarabkák, illetve elemi szálak a laboratóriumi vizsgálatoknál is rákerülhettek a vádlott ruhájára.

Visszavonta beismerő vallomását

Tánczos Gábor
A vád szerint Tánczos Gábor 1998 áprilisában brutális kegyetlenséggel végzett Körmenden a tízéves Zsófival. A résre nyitott lakásajtón ment be, majd dulakodni kezdett a kislánnyal. Közben egy juhászt ábrázoló kerámiát is a fejéhez vágott, majd elvágta a torkát. Tánczos a rendőrségen önként jelent meg, azt állítva, hogy a gyilkosság előtti napokban egy gyanús nőt látott a környéken, még pontos személyleírást is adott róla. A tragédia után néhány héttel azonban beismerő vallomást tett, amit hónapokkal később végérvényesen visszavont.

A vádlott a beismerő vallomás visszavonását azzal magyarázta, hogy a kihallgatásra szállító kommandósok, valamint egy nyomozó bántalmazta őt. Kényszervallatás miatt feljelentés is született, de az ügyészség az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Szakértők háborúja

Az új bizonyítási indítvány miatt a Legfelsőbb Bíróság ismét szakértőt rendelt ki, hogy véleményezze a kísérlet eredményét. A keddi tárgyaláson a felkért igazságügyi szakértő azonban kifejtette, hogy a védelem által benyújtott szakértői vélemény számos tévedést tartalmaz.

A tárgyalás november 13-án folytatódik.