Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A XXI. század ragadozó tárgyai

2002.02.09. 07:09
Ne vegyen ön piros, szív alakú gyilkos lámpát, ne vegyen fojtogató kínai plüsskutyát, játéknak látszó gyilok-eszközt, mérgező porcelántálat. Óvakodjon: valóra válhat a Sztrugackij fivérek látomása a ragadozó tárgyakról. Igaz, a gagyi cuccok egyelőre nem pszichénket, hanem porhüvelyünket veszélyeztetik.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) helyre kis "körözőlistát" szerepeltet honlapján a betiltott fogyasztási cikkekről. Ez a lajtrom csak a veszélyesnek minősített termékeket tartalmazza: a szimplán gagyi, vagy a fogyasztónak "csak" anyagi kárt, bosszúságot okozó holmikat nem.

A kiszűrt kacatokat a szakemberek három kategóriába csoportosítják: műszaki cikkek, játékok, és egyebek. A fenyegetés forrása legtöbb esetben a tűz-, vagy áramütésveszély, a játékok esetében az elfogadhatónál nagyobb kockázati tényezők bizonyultak a forgalmazást kizáró oknak.

Műszaki cikik

A műszaki cikkek között a legnagyobb számban hajszárítókat, kézi mixereket, olajsütőket, vasalókat, és irdatlan mennyiségű karácsonyfafüzért találunk.

A kategória egyik nyertese egy csinos kis lámpa. "Báját" a tartalom és a forma egyedi szimbiózisa adja. Sajátos ízlésű kaszanova szeretett kedvesének vehet ajándékba "szív alakú piros üvegbúrás asztali lámpát", mely később bármikor képes spontán és meglepetésszerű funkcióváltásra, ugyanis áramütés veszélyes.

Élelmes embernek nem kellett sokat költenie kézi sokkoló berendezésre, amíg be nem tiltották az EUROTECŽ GERMANY EU-5344 típusú hajszárító szettet. Ennek az eszköznek egyetlen hátránya az volt, hogy csak hálózatközelben lehetet használni, és az áramsokk idejét, intenzitását nem nagyon lehetett szabályozni.

Az egyéb kategóriában versenyez a Kaposváron talált "színesnyomású papírdobozos csomagolású, kínai import porcelán rizstálka kanállal". A vizsgálat után kiderült, hogy az eszköz sok mindenre jó, de enni nem lehet belőle, illetve vele, mert a kioldható toxikus fémtartalom mennyisége több, mint a megengedett.

Játék az élet, ha nincs suangksziang

A játékok piacán a kínai termékek jeleskednek. A tiltott játékok között egy arzenálra való pisztolyt jegyez a tiltólista, de van itt plüsskutya, hinta, fa építőjáték, és tévéjáték is.

Az egyik gyöngyszem hasonlít az Indexben korábban bemutatott kínai csodához, csak ennek nem az a neve, hogy P 2029-es , hanem SHUANG XIANG SENIOR TOYS, P575-ös. A debreceni Aranysárkány Kft-nél vizsgálódott a szerv, mikor rábukkantak a suangksziangra.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a játék pisztoly mintákat bevizsgáltatta a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft-vel. Kiderült, a játék pisztoly nem is játék, mert a kilőtt műanyag lövedék mozgási energiája egy kicsit nagyon nagy.

Aranyos fojtogató

Bájos szőrpamacs képében, alattomos módon támad Golden, a fehér alapon fekete pöttyös plüsskutya. A szentgotthárdi Hong-Kong Áruházban (nahát!) vigyorgott Golden, amíg be nem tiltották. Golden nem kispályás: viszonylag renyhe használat mellett is hamar felfedi csúf belsejét (varrata elszakad) és kiömlik a bele. Ez műanyag granulátum, mely könnyen lenyelhető, belélegezhető. A főfelügyelőség szerint ez a tulajdonsága a 3 év alatti gyermekek számára fulladásveszélyt jelent.

Ez miez?

Az élet kioltására közvetlenül nem alkalmas, de adott esetben komoly pszichés károkat okozó eszközök esetében a fogyasztóvédelem nem olyan szigorú. Azért nézzünk meg két pompás példát a "Ki meri nagyobb hülyének nézni a vevőt?" kategóriából.

Az egyik egy karóra: CITIZEN TITANIUM, ilyen felirattal csábíttatja magát. Harkányi vásárfiaként szerezte a felügyelet. Az egy dolog, hogy hamisított, köze nincs a Citizen márkához, a titánhoz még úgyse. Az igazi meglepetés akkor érte a szakembereket, mikor rájöttek: az óra olyan nyomógombokkal, számlapokkal, illetve mutatókkal rendelkezik, melyek nem működnek, funkcionális szerepük nincs, csak úgy ott vannak, akár a vogonok.

Camera Idioticus

Hasonló konstruktőri bravúr a nemrég fővárosi aluljárókban 30-40 ezer forintért árusított fényképezőgép. Ez kívülről úgy festett, mint egy 200 ezer forintos Nikon F 80-as, ám fotózásra teljeséggel alkalmatlan, mivel még objektívje sincs, nem beszélve a nélkülözhetetlen mechanikus, elektronikus kütyükről.

A Népszabadság szerint többen is vásároltak ilyen ál-fényképezőt, de reklamációból nem volt sok - gyaníthatóan, mert a becsapottak szégyellték naív lúzerságukat.

A fogyasztóvédelmi szakembert egy fotókereskedő értesítette az ál-Nikon felbukkanásáról. Az egyik tulaj azért vitte be üzletébe a fényképezőnek látszó semmit, mert nem tudta kivenni belőle a filmet... Zárszerkezet hiányában a belefűzött film egyébként töksötét lett, a lencsetag helyén lévő lyukon a kósza fény tette a dolgát: szabadon járt-kelt, agyonexponálva minden egyes filmkockát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!