Ágnes
-1 °C
2 °C

Tartozása törlesztése helyett felgyújtotta a főnökét

2005.04.14. 12:39
A Távíró utcai pincetűz halálos áldozata nem baleset áldozata lett, a férfinak több millió forinttal tartozott a feltételezett gyilkos, aki így próbálta rendezni a számlát. A 31 éves kínai kereskedőt magyar alkalmazottja a lakására csalta, és egy fokosszerű fejszével többször fejbevágta.

Gyilkosság áldozata lett az a férfi, aki szerdán felismerhetetlenségig összeégett a főváros IX. kerületében a Távíró utcában, derítette ki a gyors, forrónyomos vizsgálat. A nyomozásról Horváth Ferenc rendőr-alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó Főosztályának új vezetője számolt be csütörtökön újságíróknak. Mint elmondta, a rendőrség életvédelmi nyomozóit a tűzoltók riasztották, miután a kiégett pincében egy elszenesedett holttestre bukkantak. A tűz április 13-án reggel, nem sokkal nyolc előtt ütött ki.

A tűzvizsgáló megállapította, a tüzet valószínűleg szándékosan okozták, hogy bűncselekményre utaló nyomokat semmisítsenek meg. A soron kívül elvégzett igazságügyi boncolás megállapította, hogy a pincében talált holttest ázsiai származású, 30 év körüli férfi.

Ruhakereskedő volt

A rendőrök nagy erőkkel kezdték meg az emberölés körülményeinek tisztázását. Az adatgyűjtés során kiderült, hogy kedden eltűnt egy kínai származású férfi Budapesten. Az Életvédelmi Osztály munkatársai megkeresték az eltűnt családját, akik az azonosították az eltűnt 31 éves, ruhakereskedő kínai állampolgár holttestét.

Az áldozat kapcsolatainak ellenőrzésekor a figyelem az elhunyt egyik alkalmazottjára, egy 39 éves budapesti lakosra terelődött. Kiderült, hogy V. Éva annak a lépcsőháznak az egyik lakásában lakik óvodás korú gyermekével, ahol a robbanás történt, és hogy a nő több millió forinttal tartozott főnökének. Az ismeretlen helyen tartózkodó V. Évát április 13-án az éjszaka fogták el, kihallgatása során a nő a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Fokossal verte fejbe

Vallomása szerint azért ölte meg munkaadóját, mert a kölcsönt nem tudta visszafizetni, és valahogy "dűlőre akarta vinni a dolgot". A nő a rendőröknek elmondta, hogy a férfit április 12-én a kora délután a negyedik emeleti lakására csalta, egy fokosszerű fejszével többször fejbevágta, majd a testet becsomagolva a társasház pincéjébe levonszolta és elrejtette. A férfit - aki a boncolás elsődleges adatai szerint ekkor még életben lehetett - másnap reggel hét óra körül benzinnel lelocsolta és felgyújtotta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya V. Éva ellen - őrizetbe vétele mellett - előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, és kezdeményezte előzetes letartóztatásba vételét.