Az angol taxisok agya felnő a feladathoz

2000.03.14. 19:23
Angol tudósok azt állítják, hogy a londoni taxisok agyának egy területe az állandó navigációs feladatok miatt megnő. A "felfedezés" jelentős előrelépést jelenthet az agysérültek gyógyításában, hiszen rehabilitációjuk is segíthető ennek az elvnek a segítségével.

Angol kutatók szerint a londoni taxisok agyának egyik része a taxizás miatt nagyobb, mint az átlagemberé. A University College tudósai szerint a sofőrök hippokampusza átlagon felüli, sőt, minél többet vezetnek, annál nagyobb lesz.

Korábbi vizsgálatok során a hippokampusz az állatoknál a navigálásért felelős agyterületnek bizonyult. A következtetések szerint a vezetés, illetve a térkép és az utcanevek megtanulása okozza a sofőrök agyának fejlődését.

Einstein agya nagyobb volt?
Albert Einstein agyát halála után tudományos kutatások céljából megőrizték, és tavaly júniusban az ontarioi McMaster University tudósai 35 férfi és 56 nő agyával összevetették. Einstein agya nagyjából megegyezik az átlagemberével, kivéve azt a területet, ami a matematikai gondolkodásért illetve a tér és mozgás fogalmaiért felel. Az eredmények szerint ez a terület Einstennél 15 százalékkal nagyobb az átlagnál. Ezen kívül Einstein agyának ezen a részén hiányzik egy olyan barázda, aminek elvileg ott kéne lennie. A kutatók szerint ez a hiány ott segíthette a neuronok kommunikációját. "A szokatlan anatómiai jellegzetesség magyarázhatja Einstein különleges gondolkodását" - állította Sandra Witelson professzor, a kutatás vezetője. Az az elv, miszerint a képességbeli különbségek az agy szerkezetének fizikai eltéréseiből fakadnak jelenleg komoly tudományos figyelem tárgya. "Egyelőre határozott összefüggésről nem beszélhetünk. A dolog még nincs kellően bizonyítva. De a mágneses rezonancia vizsgálat és más új technikák lehetővé teszik, hogy bizonyíthassuk az ilyen típusú összefüggéseket" - mondta prof. Laurie Hall, a Cambrigde University agy-kutatója.
A kutatócsoport 16 sofőr agyát térképezte fel mágneses rezonancia vizsgálattal. Ezek a taxisok az engedélyük megszerzése előtt átlagosan két évig gyakoroltak, mire megtanulták London utcaneveit. A vizsgálati eredményeket egy ötvenfős kontroll-csoport eredményeivel vetették össze.

"Határozott kapcsolat van a taxizás-navigálás és az agy megváltozása között. A hippokampusz alkalmazkodott: struktúrája megváltozott a nagymennyiségű navigációs információ hatására" - mondta Eleanor Maguire, a kutatócsoport vezetője. Az egyetlen agyterület, ami különbözött a két csoportnál, a bal és jobb hippokampusz volt. A taxisok hippokampuszának első része nagyobb, hátsó része kisebb volt az átlagnál, és a régebb óta vezető sofőrök hippokampusza volt a legnagyobb.

Az, hogy az agy a használatának megfelelően változik, azért jelentős felismerés, mivel komoly hatása lehet az agysérülések és agybetegségek (pl. Parkinson-kór) kezelésére. "Régóta tudjuk, hogy egy felnőtt agy sérülése esetén a megrongálódott területet az agy csak kis mértékben képes magától helyreállítani vagy pótolni. Most már a környezet módosításával is hathatunk erre a folyamatra, tehát a módszer alkalmazható lesz a rehabilitációban" - mondta dr. Maguire.  • Hírek
  • Babaváró hitel