Vencel
13 °C
23 °C

A falu tudtával hónapokig kínoztak egy családot Tápióbicskén

2007.02.07. 22:23
Egy meggyötört asszony ébresztette a szomszédait a hétvégén Tápióbicskén, a Béke utcában. Ahogyan a nő összefüggéstelen beszédéből kivehető volt, agyonverte édesanyját. A rendőrség kihallgatása után azonban nem anyagyilkosság, hanem az elmúlt évek egyik legborzalmasabb története bontakozott ki, kínzásokkal és véres gyilkossággal a háttérben.

Tápióbicskén szombaton reggel otthonában holtan találták az 54 éves Ny. Margitot, aki keringési rendellenességek és traumás sokk miatt hunyt el. A rendőrséget a szomszédok értesítették. A nőt - az első vallomás alapján úgy tűnt - a saját lánya halálra verte. A nő lánya, Timea ugyanis ezt állította magáról.

A további kihallgatások után azonban kiderült, hogy a 32 éves lány fenyegetések és hónapok óta tartó kínzások után a szörnyű büntényt magára vállalta. Azóta három embert tartanak előzetes letartóztatásban. Az anya és lánya 21 éves szomszédját O. Juliát, a barátnőjét, L. Róbertnét, és egy férfit, J. Gyulát.

Csicska lelkület

Az elmúlt napokban az utóbbi évek egyik legbrutálisabb bűncselekményére derült fény. A letartóztatott három ember hónapok óta terrorizálta és kínozta szomszédait.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

A Blikk szerint például parazsat égettek Tímea mellén, majd anyjával együtt többször brutálisan elverték őket. A verés ugyanakkor szinte mindennaposnak számított. Szombaton reggel a rendőrség az első számú, 21 éves gyanúsított nő gyermekeitől további részletekről is értesült. A gyerekek ugyanis állítólag maguk is részt vettek a két nő bántalmazásában, Timeát olykor a kezén keresztül ütött szegekkel rögzítették a falhoz, és többször is megszúrkálták.

Kiszögelték a falhoz

A legbrutálisabb esetet is a gyerekek mesélték. A lányt láncokkal felkötötték, majd anyját arra kényszerítették, rúgja ki a lány alól a sámlit. A nő erre nem volt hajlandó ezért ismét összeverték. Úgy tudni, a lány életét az mentette meg, hogy a lánc elszakadt. A horror vélhetően tovább folytatódott volna.

Néhány nappal az eset után, Tápióbicskén a késő téli délutáni napsütésben a sáros föld út Y kereszteződésében álló házak csendben állnak, a brutális család viskójának az ajtaja tárva nyitva. Belépünk, odabent friss zsemle az asztalon, a kávé csészébe kiöntve, a konyhában a földön lábosok, ruhák hevernek szerteszét. Az egyetlen szobában a rendetlenség, ha lehet, még nagyobb. Az asztalon tálca tele csikkekkel, az ágyon takaró, ruhák, textilfoszlányok. Egy kis asztalon fényképek valamilyen maró anyaggal leöntve. A szoba legtávolabbi sarkában levelek, egy részük a földön.

A világ legszebb lányának

Egy börtönben ülő férfi a "világ legszebb lányának" címzett levelei. Minden levél legalább hat oldal, apró, de olvasható írással, a vártnál nem több helyesírási hibával, mindegyiken a szolnoki büntetés-végrehajtási intézet pecsétje. A levelekből kétségbeesett féltékenység és nagyratörő vágyak olvashatók ki.

Képek a helyszínről
Képek a helyszínről

A címzett, a 21 éves Juli, aki most különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával előzetes letartóztatásban ül, három gyermek anyja. De hogy valójában ki ő, aki a gyanú szerint a kínzások és a terror szellemi anyja, arról szomszédai adnak tájékoztatást, már a házon kívül. "Egy törpe, akinek nagy a hangja" - mondja a közvetlen szomszédasszony. "Juli túlkiabált bárkit, így tudott uralkodni" - folytatja. "A vére hajtotta" - toldja meg a beszélgetésünk alatt két gyerekkel, két asszonnyal, és egy idősebb férfival kiegészülő szomszédság. Szerintük az áldozatok csicska lelkületűek, ezért lehetett rajtuk uralkodni, főleg azután, hogy Tímea férjét nyáron börtönbe, három gyermekét pedig nevelőszülőkhöz vitték.

Hirtelen egy régi Renault áll meg mellettünk. A sofőr letekeri az ablakot, kihajol, és szinte azonnal belekezd: "Hazugság, hogy a Juliék titokban terrorizálták az áldozatokat. Volt, hogy a polgármesteri hivatallal szembeni parkban, sőt a hivatal kertjében tépték meg a két nőt, akik hiába rohantak be segítségért, senki nem törődött velük." Ezt a történetet mások is megerősítették.

Szépen rájuk telepedtek

Tímea és három gyermeke, valamint édesanyja egy viszonylag új építésű házban húzták meg magukat. Állítólag nemrégen költöztek a faluba. Juliék egy-két évvel korábban. Kapcsolatuk kialakulásáról annyi tudható, hogy Juli először csak apró szívessségeket kért tőlük, majd "naponta tízszer küldték őket a közértbe", aztán fáért is őket küldték, majd a segélyt is elszedték tőlük. A Blikk szerint Juli be is költözött Tímeáékhoz.

Egy másik környékbeli szerint a kínzásokról nemigen lehetett tudni. "Nézze, én roma vagyok, de ha tudom, a falhoz kenem a Julit", mondja a stábunk mellett leparkoló autóból kiszálló asszonyság, aki szerint a két nő bántalmazásába Juli gyermekei is részt vettek. "És most hova vitték őket? Jó helyre? Az ilyen gyerekeket pszichológushoz kell vinni" - fakad ki. "Ti nem szóltatok?" - fordul a szomszédok felé. "Én négy hónapja még csak nem is köszöntem a Julinak" - válaszolja egyikük.

A leggyászosabb azonban a polgármesteri hivatal, ahol szerdán délután testületi ülésre készültek. A polgármester, aki októberben 16 év után váltotta le elődjét esküdözik, neki soha senki nem szólt. A jegyző is széttárja karját, pletykaszinten hallottak ugyan az esetről, de ez nem hatósági, hanem "rendőrségi ügy". "Nem a mi hatáskörünk. Hogy kikkel barátkoztak, azt nem tudhatjuk, mert az már magánszféra" - mondja szúrós tekintettel. "A mi szerepünk az volt, hogy a gyerkeket gyorsan elhelyezzük" - mondják a felelősséget hárítva.