Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elveszik Tocsik Márta 800 milliós sikerdíját

2007.06.13. 16:09
A Fővárosi Bíróság szerdai döntésének értelmében Tocsik Mártának vissza kell fizetnie 801 millió forintot és annak 1996-tól számított kamatait az államnak. Tocsik Márta ügyvédje jelezte, fellebbeznek az elsőfokú ítélet ellen.

Tocsik Mártának vissza kell fizetnie 804 millió forintos sikerdíjából 801 milliót és annak 1996-tól számított kamatait az állam részére a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint. Tocsik Márta ügyvédje az ítélethirdetés után újságíróknak elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen, így a polgári per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.

Tocsik Mártának 1996-ban az ÁPV Rt.-vel kötött megbízási szerződések alapján fizették ki a 804 milliós sikerdíjat, az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos jogos követelések ügyében folytatott közvetítői tevékenységéért. A szerződéseket polgári perben támadta meg a Legfőbb Ügyészség, ebben az eljárásban alperes volt az ÁPV Rt. és Tocsik Márta.

Tocsik Márta sikerdíját már több mint 10 évvel ezelőtt is sokallta az ügyészség, de a polgári eljárás félbeszakadt, mert a bíróság úgy döntött, megvárja a büntetőper végét. Miután a hét évig tartó büntetőeljárás végén a Legfelsőbb Bíróság jogerősen is kimondta Tocsik ártatlanságát, 2004-ben újrakezdődött a polgári per. Ebben a Legfőbb Ügyészség az követeli, hogy Tocsik fizesse vissza a sikerdíjat.

A Legfelsőbb Bíróság másik jogerős polgári döntése szerint Tocsik Márta 804 milliós sikerdíj szerződése az ÁPV Rt.-vel a jó erkölcsbe ütközik, ami a "társadalom rosszallását váltotta ki". A Fővárosi Bíróságon Szobácsi Julianna bírónőnek most arról kellett döntenie, hogy Tocsik Mártát a kétségtelenül elvégzett munkája után mennyi pénz illeti meg.

Hasonló megbízásra egyébként egyetlen példa sincs, így tulajdonképpen nincs mihez viszonyítani az áfával együtt 804 milliós sikerdíjat.