Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Tehenet minden miniszternek!

2001.01.26. 14:32
Kormányhatározattal kötelezik India egy tagállamában - ahol tehénvédelmi miniszter is létezik -, a minisztereket, hogy a szárazság miatt szomjhalállal fenyegetett kóborló szent teheneket házukba fogadják. Indiában egyébként alkotmányos joga a tehénnek szentnek lenni és védelmet élvezni.

Az indiai Guajarat állam hindu nacionalista kormányának legújabb határozata szerint minden miniszternek legkevesebb egy kóborló tehenet be kell fogadnia, és otthonában kell azt nevelnie. A kormány így próbálja a hindu vallás számára szent állatokat a szomjhaláltól megmenteni.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó Haren Pandya tehénvédelmi miniszter szerint a határozatra azért volt szükség, hogy a miniszterek példáját a közemberek is kövessék. Guajarat állam az egyedüli indiai ország (és elképzelhető, hogy világviszonylatban is) ahol miniszter felel a szent tehenek védelméért.

A múlt évben több ezer tehén elhullott a második éve tartó gyér esőzések miatt. Pandya miniszter szerint India második legerőteljesebben iparosodott államában száz éve nem volt ilyen erős szárazság. A hatóságok a népet nemcsak arra kérték, hogy kövessék vezéreik példáját, hanem felszólítást intéztek hozzájuk: étkezésük előtt a kóbor teheneknek is adjanak enni. A kormány szociális szervezetekkel és különböző cégekkel is tárgyalt a bóklászó szent tehenek megmentése érdekében.

Indiában nemcsak a hindu vallás ősi hiedelme, hanem az alkotmány egyik paragrafusa is védi a tehenet, mint szent állatot. A tehenek igazi kincsnek számítanak Indiában, egy egész családot ellát, szekér elé kötik, tejét megisszák, viszont nem vágják le, húsát nem fogyasztják.