Sára, Márió
2 °C
6 °C

Emeletes expresszel ütközött egy tehervonat Franciaországban

2006.10.11. 13:44
Húsz sebesültje és legalább tizenhárom halottja van egy vonatbalesetnek, amely Franciaország északkeleti részén, a luxemburgi határ közelében történt. A baleset idején egyetlen vágányra szűkült a forgalom, ugyanis pályajavítási munkákat végeztek Zoufftgen környékén.

Tehervonattal ütközött egy személyvonat szerdán az észak-franciaországi Zoufftgen városában. A vasúti balesetnek 13 halottja és legalább 20 sérültje van a BBC és a francia Le Monde szerint. A két mozdonyvezető és egy a párhuzamos vágányon dolgozó pályamunkás is életét vesztette a szerda délutáni hírek szerint, a többi áldozat az utasok közül került ki. A baleset ugyanis akkor történt, amikor egyetlen vágányra szűkítették a vasúti forgalmat Északkelet-Franciaország (Lotaringia) és Luxemburg között.


Klikk!

A mentőalakulatok több olyan sérültről is beszámoltak, akik a roncsok közé szorultak, őket "ki kell majd vágni" az egymásba rohant szerelvények maradványai közül. A mentésben szerda délután legalább százan vesznek részt.

Frontális ütközés

A BBC szerint Északkelet-Franciaországban, a luxemburgi határ közelében, egy Zoufftgen nevű településnél ütközött össze a két szerelvény. Minderről az állami vasúttársaság, az SNCF számolt be. Az AFP francia hírügynökség szerint az SNCF egyelőre nem tudja a baleset pontos okát.

A baleset a brit hírforrás szerint helyi idő szerint dél körül történt, a Le Monde 11 óra 45 percről ír.

A Le Monde szerint frontális ütközés történt, a személyvonat egy úgynevezett TER volt (train express régional, vagyis regionális expresszvonat, amely kétszintes vagonokból áll), amely Luxembourgból (Luxemburg fővárosa) Nancyba tartott. A tehervonat Thionville-ből (Franciaország) haladt Luxembourg városa felé.

Javították a pályát a baleset idején

A Le Monde és a BBC szerint pályajavítási munkálatok zajlottak Zoufftgen környékén, ezért egyetlen vágányra terelték a forgalmat. Ezért ütköztek frontálisan az egymással szembehaladó vonatok. A pályajavítás miatt a szokottól eltérő vágányra terelték az expresszt, amely végül összeütközött a tehervagonokból álló szerelvénnyel.

A francia közlekedési miniszter, Dominique Perben azonnal a helyszínre utazott - közölte a párizsi közlekedési minisztérium.