Julianna, Lilla
1 °C
11 °C

Megérkezett a tél az országba

2007.11.11. 13:21
Az ország nyugati megyéibe vasárnap délelőtt megérkezett a tél, délutánra már az ország nagy részén havazott. Bár sok helyen elolvad a hó, van, ahol már csaknem 10 centis a hóréteg. Az utakat takarítják, minden út járható, de a hegyekben lassú a forgalom. A következő napokban újabb havazások várhatók.

Vasárnap megérkezett a téli időjárás előbb az ország nyugati megyéibe, majd a fővárosba, de délután már Kelet- és Északkelet-Magyarországon is havazott, bár ekkora a Dunántúlon és a fővárosban már elállt a hó.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg az északi, északkeleti országrészben a legerősebb a havazás. A hegyekben az elmúlt órákban 5 centis friss hó hullott, és a következő 24 órában ennek akár a duplája is várható.

Újabb havazás jön

A vasárnap kora délutáni adatok szerint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Pest megyében esett a legtöbb hó, de az utóbbi órákban átterjedt Nógrád, Heves és Borsod megyére is. A hegyekben az elmúlt órákban 5 centiméternyi friss hó hullott, és a következő 24 órában még ennyi, vagy akár a duplája is várható – mondta a Független Hírügynökségnek Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa.

A következő órákban nyugat-északnyugat felől gyengül a csapadék intenzitása, és elsősorban a nyugati országrészben havaseső várható. A hegyvidéki területeken azonban hétfő estig továbbra is marad a hóesés. A következő napokban folytatódik a télies idő. A jó hír, hogy hétfőn és kedden átmenetileg kevesebb lesz a csapadék, de szórványosan hózáporok alakulhatnak ki, míg délen-délnyugaton záporok várhatók.

A hét közepén tőlünk délre kialakul egy mediterrán ciklon, amelynek a hatására újból csapadékosra fordul az idő. A Dunántúlon valószínű újabb havazás, míg keleten, északkeleten havas esőre van kilátás.

Az időkép.hu azt közölte, hogy Pest, Nógrád és Heves megye területén esett eddig a legtöbb hó, 3-5 centiméter. Pilisszentlászlón közben elérte a 10 centimétert a hótakaró vastagsága.

A főváros járható, de gondok lesznek

A Vas megyei közútkezelő vasárnap indította el először a sószóró gépeket, amelyek a 8-es és a 88-as főúton dolgoznak. A webkamerákon már Budapesten is láttunk hókotrókat. A szakértők nagyobb fennakadásokra egyelőre nem számítanak, mert az előrejezések szerint most nem várható nagyobb havazás. A most megolvadó hó azonban éjszaka visszafagyhat az utakra, ami komoly balesetveszélyt jelenthet.

A fővárosban jelenleg minden út járható, de a magasabban lévő budai utcákban már lelassult a forgalom, elsősorban az időjárási viszonyokra nem felkészült autósok miatt. A közterület-fenntartók hatvan szórógéppel kezdték meg az utak síkosítás-mentesítését, a budai oldal magasabban fekvő területein hóekére is szükség van, írja a Független Hírügynökség.

A következő órákban tovább romolhat a helyzet az utakon a főváros térségében. A városba visszatérő autósok miatt már nagyobb a forgalom, mint egy-két órája volt, és a várható lehűlés miatt csúszóssá válhatnak a hókásás utak.

Késnek a vonatok

Elfagyott váltók miatt több vonalon is késnek a vonatok. Átlagosan 20-30 perces késésekre számíthatnak az utasok, de vannak olyan járatok is, melyeknél nagyobb késés is elképzelhető – nyilatkozta az Indexnek Both Ferenc sajtóügyeletes. Kelenföldön például nem állíthatók a váltók, mert elromlott a váltófűtés.

De fennakadások vannak a Veresegyház-Vác vonalon, Őrbottyánnál is váltóproblémákkal küzdenek, illetve késnek a vonatok a Keleti pályaudvarnál is.

A helyzet este nyolc körül kezdette enyhülni, amikor a havazást eső váltotta fel, így a hó nem akadályozza a váltók működését - magyarázta Both Ferenc.

Így érkezett a tél

A déli órákban kezdődő havas eső Budapesten egy óra körül váltott át havazásba. A főváros északi részén, így Újpesten és Angyalföldön jelenleg is intenzíven havazik, de az egész városban hull a hó. A hó az úttesten és járdán elolvad, de a zöld felületeken és a házak tetején már megmarad.

A viharvadász.hu azt írja, hogy Kispesten szakad a hó, és Vácon is havazik. Szintén intenzíven havazik a Pilisben, ahol nulla fok alatt van a hőmérséklet, így meg is marad a hó. Komáromban és Csornán már a háztetőkön is megállt a hó, bár utóbbi városban most már nem esik.

Radarkép a meteorológiai szolgálattól

A meteorológiai szolgálat dél előtt nem sokkal kiadott radarképén már Észak-Magyarország egy része fölött is felhőzóna látható. Webkamerák képei szerint Miskolc környékén még száraz az aszfalt, Gödöllőnél intenzíven havazik, az M3-as autópálya is hókásás.

Szintén havazik a Mátra több településén, legutóbb Pétervására környékére érkezett meg a hó. A Börzsönyben, a Királyréten vastagon áll a hótakaró, derül ki az olvasónk által beküldött fotókból.

Néhol már megmarad

Havazik Győr térségében, valamint a Közép-Dunántúl több településén is. A győri városháza előtti webkamera képéből úgy tűnik, a városban inkább havas eső esik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint felhős az idő Pécsett, Szegeden és Miskolcon is.

Az időkép.hu arról számol be, hogy az ország jelentős részén havazik, néhol, ahol nem olvad el a hó, a vastagsága néhány óra alatt elérte a 3 centimétert. Az időkép.hu szerint a kelet felé tartó felhőrendszerből északkeleten, valamint a keleti területeken elsősorban havazásra, míg másutt esőre, havas esőre lehet számítani.

Egy olvasónk képei (Börzsöny, Királyrét)

Nem lesz jobb

A felhőzet az előrejelzések szerint éjszaka oszlik fel, de hétfőn ismét többfelé várható hózápor. A metnet.hu már vasárnap délutánra szinte az egész országra kiterjedő havazást jósol. Előrejelzésük szerint a Szombathely-Debrecen sávtól északra zömében hó, ebben a vonalban havas eső, másutt eső várható.

A hazai sípályák közül jelenleg is havazik Dobogókőn és a Normafánál. Kékestetőnél 8, Bánkúton 1 centis a hó – legalábbis a meteorológiai állomások legutóbbi mérései szerint –, Mátraszentimrénél, ahol nemrég szintén elkezdett havazni, 4 centis a hótakaró.

A mostani időjárás nem nevezhető szokatlannak november első felében. Jelenleg az átlaghőmérséklethez képest ugyan valamivel hidegebb van és havazik, de ilyesmi máskor is előfordult már az évnek ebben a szakában. Talán csak azárt érezzük rendkívülinek a helyzetet, mert elszoktunk tőle, hiszen tavaly kimondottan enyhe, hómentes telünk volt, mondta Nadrai Attila a Független Hírügynökségnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!