Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Magántemetőszentelés a Főnix utcában

2003.06.02. 09:04
Hogyan kerülnek egy nevezőre a progresszív temetkezési szokások a magzati Trianonnal? Mi a különbség egy köztemető és egy magántemető között? Melyiket választanák a holtak? Az Index munkatársai mindent kiderítettek az első magyar privát temekezési helyen, Csömör ökumenikus és spirituális temetője felszentelésén.
A gyászmunka már a 30-as úton megkezdődött. Angyal Eleonórának, hazánk egyetlen kegyeleti szakértőjének a temetőmegnyitóra invitáló sajtóanyagban olvasható dolgozatán gondolkodtunk, amely szerint "a reinkarnációs terápia tapasztalatai szerint a temetési szertartások érdektelenek az eltávozott lélek számára". A köztemetők és magántemetők összehasonlítási alapját így már fogyasztáson túli perspektívából közelíthettük meg. Ez a későbbiekben helyes döntésnek bizonyult.

Ünnepélyes talp

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Nos, a magántemető annyiban különbözik a köztemetőtől, hogy ott kisebbek és más típusúak a fák és kisebb a forgalom. A Főnix utca 1., az ökumenikus és spirituális temető központja egy kissé túltervezett, de viszonylag kultos épület, amelyet kellemes ápolt gyep vesz körül.

A temető felszentelésének spirituális legitimációját sokszoros egyházi jelenlét szavatolta, a zenét az isaszegi pünkösdi közösség Exodus együttese. Polcz Alaine thanatológus, író nagyon szép beszédet mondott a verő kánikulában összegyűlt tizenöt fős csoportnak. Azután az Alfa-szövetség képviselője - rájuk a dávodi kislány ügye miatt emlékezhet az olvasó - Tálasi György a magzatok nevében mondott egy olyan mondatot, amelyben minden szó -nak/-nek-re végződött, majd átadott egy magzati talplenyomatot ábrázoló dísztárgyat Angyal Eleonórának.

Csecsemőtrianon

A központi emlékhelynél azok gyászolhatnak, akik különböző okokból nem látogathatják szerettük sírhelyét. A temető egyik legjelentősebb újítása "a meg nem született gyermekek angyalai" emlékhely.

Angyal Eleonóra dolgozatában így magyarázza az ezzel kapcsolatos összefüggéseket: "Az bizonyos, hogy a félfeudál, patriarchális magyar kegyeleti viszonyokat, bennük a gyermekhalált, évszázados szokásgyakorlat a XX. század úgy lehúzta a temetkezési gyakorlatról, mint ahogyan Trianon megharmadolta az egész magyar nemzetet. E témánál maradva okfejtésként megemlítve, hogy az országot ért csonkítások egyik eredményeként éppen azok a területek, Erdély, Palócföld csatolódtak el ahol a csecsemő és gyermekhalál népi szokásai jelentősek voltak."

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Ez az emlékhely egyfajta "visszacsatolás" a szó elég sokféle jelentésének mindegyikében, az ismertetőből persze kiderül, hogy az effajta emlékezés amúgy mindenféle helyeken és módokon, Trianontól függetlenül is elterjedt dolog.

A szertartás végén, a két említett szakrális hely azonosítása céljából a csomagoló zenészeket instruáló, bennfentesnek tűnő hölgyhöz fordultunk. Előérzetünk nem csalt, így Merkszné Juhász Emőke néven bemutatkozó irodavezetőtől megtudtuk, hogy a születésük előtt elhalálozott gyermekek emlékhelye a piros-fehér virágokkal, tiszafa-csemetével és tövében álló aranyszínű puttóval díszített, kör alakú terület.

"A szülők itt egy-egy angyalfigura elhelyezésével megemlékezhetnek meg nem született gyermekükről", mondta Merkszné, "ami egy hatékony módszer lekezelni az édesanya lelkivilágát".

Tartályos futurizmus

A megszületett gyermekek emlékhelye egy ajándékbolti örök-vízesés felnagyított változatának látszó szerkezet volt. A közelebbről egy plasztik cső köré szerveződő tárgyról Merkszné elmondta, hogy nem csak kegyeleti, de praktikus célokat is szolgál. Ezzel az eszközzel történik ugyanis a hamvak kiszórása.

A szertartás során a központi csőbe helyezik a megboldogult porait, amelyek aztán a berendezés gyomrában található tartályban gyűlnek össze a többi elhunytéval. A maradványokat időről időre visszajuttatják a természetbe, mégpedig a temető hátsó részében, mutatott vezetőnk a kerítés felé eső füves területre. Megtudtuk még, hogy a hamvasztó nem csak a csecsemőknél, hanem bármilyen életkorban elhalálozott személynél használatos.

Évszaktól függetlenül

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Bár manapság a hamvasztás a legnépszerűbb, mondta Merkszné Juhász Emőke, lehetőség van koporsós és hantos temetkezésre is, igaz náluk ezzel a lehetőséggel még nem éltek. Vállalkozásuk ugyanis csak novemberben kezdte meg működését, és a tél "nem jó az indításhoz". Felvetésünkre, miszerint az emberek évszaktól függetlenül kényszerülnek távozni az élők sorából, az irodavezető a zord időjárási viszonyokat hozta fel, majd rátért kezdeményezésük úttörő jellegére.

Az országban ugyanis a csömöri az első és egyetlen magántemető. Kiemelte ugyanakkor, hogy sokakat a vélt exkluzív szolgáltatások riasztanak el, pedig ahogy vezetőnk elmondta, "nem csak kedvező áraink vannak, de kicsik és családiasak is vagyunk".

"Életemben ilyen szép feladatom nem volt" - búcsúzott tőlünk Merkszné, aki műszaki, majd üzletkötői pálya után talált rá hivatására.

Gyorshamvasztás

Az intézmény vezetőjét, Angyal Eleonórát az általa írt ismertető szikáran megrázó mondatai után igyekeztünk kötetlen helyzetben, az ünnepséget záró "uzsonnán" megkeresni és közben ásványvizet inni.

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
Bár rögtön az irodába invitált minket, végül megkerülhettük a "sajnálatos módon devalválódott csecsemő- és gyermekhalál" problémáját, és csupán a Letakart tükör című könyvének átadásával emlékeztetett komor témánkra.

Angyal Eleonóra a gyakorlati kérdésekre koncentrálva elmondta, hogy ő Magyarország egyetlen kegyeleti szakértője. A Budapesti Temetkezési Intézetnél a halottszállítókat, sírásókat és a felvételi iroda dolgozóit viselkedési ismeretekre okító szakértő azonban közgazdász végzettséggel is rendelkezik, ezért bízta meg őt egy külföldi tagokkal is rendelkező magánbefektetői kör. A csömöri temető koordinálásával tervei szerint egy évig foglalkozik, azután hasonló kezdeményezést indítana el az ország egy másik részén is.

Mint mondta, viszonylag későn került kapcsolatba a befektetőkkel, így már megvásároltak egy több 100 millió forint értékűnek mondott hamvasztóberendezést. Mivel országunk ilyenekkel jól ellátott (12 van belőle), célszerűbb lett volna a hamvasztásokat máshol elvégeztetni, és temetőjükben csupán a szertartásokkal foglalkozni. Így 10-15 év lesz a beruházás megtérülési ideje, de legalább a család a helyszínen megvárhatja a hamvasztást.