Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Megerősített védelem lesz, terrorveszély nincs

2003.09.10. 12:36
Bár a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak semmilyen terrorfenyegetettséggel kapcsolatos információja nincs, az ORFK Közbiztonsági Főigazgatósága prevenciós intézkedési tervet dolgozott ki szeptember 11-ével kapcsolatban. A bevezetett intézkedések lényegesen alacsonyabb szintűek, mint tavaly.
"Hangsúlyozni kell, hogy ezeket az intézkedéseket kizárólag az ésszerű óvatosság érdekében vezette be a rendőrség, bűncselekményekre utaló jelzés vagy információ nem érkezett" - olvasható az ORFK közleményében. Szeptember 11-én, a két évvel ezelőtti terrortámadás évfordulóján a rendkívüli védelmi intézkedések mindössze annyiból állnak majd, hogy a Ferihegyi Repülőtéren szolgálatot teljesítő rendőrök létszáma nagyobb lesz, bár ez semmilyen tekintetben nem korlátozza az utasforgalmat. Ezen kívül a diplomáciai objektumok, kirendeltségek, nagykövetségek környékén is növelik a rendőri jelenlétet.

Tavaly ilyenkor komolyabb készültséget rendeltek el a hatóságok. Garamvölgyi László ORFK-szóvivő szerint ennek kizárólag az volt az oka, hogy be kellett tartani az első évfordulónál kötelező, magasabb fokozatú védelmi szint követelményeit. - Így például megkettőztük a nagykövetségek előtt posztoló rendőrök létszámát, a holnapi évfordulón pedig csak a járőrök útvonala fogja a szokottnál többször érinteni a képviseleteket. Amíg tavaly a hozzátartozók nem léphettek be a repülőtér termináljába, most megtehetik, mindössze több rendőrt fognak látni maguk körül. Ezen kívül - az előző évforduló gyakorlatával ellentétben - a bevásárlóközpontokat sem őriztetjük rendőrökkel, de hangsúlyozom, semmi okunk nincs erre a megerősített védelemre, az intézkedés egyszerű óvatosságból fakad, terrorfenyegetettség tekintetében az ország státusza nem változott - szögezte le a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!