Eltévedtek az olasz katonák

2000.05.27. 20:17
Egy félreolvasott városnév miatt rossz országban ért földet egy csapat NATO-gyakorlatra indult, magasan kvalifikált olasz katona. A kavarodást a megtévesztően hasonlító városnevek okozták.
Egy csapat olasz hegyivadász indult NATO-gyakorlatra Norvégiába, ám tévedésből helyett Svédországban szállt le. A norvég úticél Kristiansand helyett a 400 kilométerrel távolabbi svéd Kristianstad városában landoltak a katonák.

A katonák akkor jöttek rá a tévedésre, amikor a reptéren a civil utasokhoz hasonlóan az útlevelüket kérték. A határőrők elég hamar kiszúrták őket, mivel az olasz katonák teljes harci díszben, fegyverekkel, hátizsákkokal megrakodva, terepszínű egyenruhában jelentek meg a repülőtéren.

A repülőtér igazgatója, Lennart Nilsson elmondta, ilyesmi elő szokott fordulni időnként, bár neki még személyesen nem volt szerencséje korábban eltévedt kommandósokhoz. ,,Végülis csak néhány betű - és 400 kilométer - választja el a két várost.

A határőrség, miután útbaigazította a csapatot, megjegyezte, hogy Svédország még csak nem is tagja a NATO-nak.

Két óra elteltével a 116 olasz katona visszamenetelt a szállítógépre, és a repülőtér személyzetének elfojtott kacaja mellett felszálltak Norvégia irányába.