Olivér
5 °C
8 °C

Téves diagnózis miatt csonkolták tüdejét

2006.09.27. 07:52
Műhibaper elé néz a kalocsai kórház, mivel egy korábbi páciensük szerint feleslegesen vették ki tüdeje egyrészét 2004-ben. A férfinél előbb gümőkórt, majd tüdőrákot állapítottak meg és ennek megfelelően meg is operálták. Később - a szegedi kórházban - derült ki, hogy semmi baja nem volt a férfi légzőszervének.

A Blikk értesülései szerint a balotaszállási Dudás Sándor bepereli a kalocsai Kölcsey kórházat, ahol 2004-ben csonkolták jobb tüdője harmadát. A férfinél 2003 decemberében mutattak ki valamiféle rendellenességet a tüdőszűrésen. A vizsgálatot 2004 márciusában megismételték Kiskunhalason, ahol tuberkulózist diagnosztizáltak.

A férfi beszámolója szerint ezután került a kalocsai kórházba ahol már rákot állapítottak meg, és pár évet jósoltak neki, amennyiben nem műtteti meg magát. "Éreztem, hogy nincs bajom, de hittem az orvosoknak annak ellenére, hogy köpetmintám is negatív lett. Átestem tüdőtükrözésen, CT-n is, de biopszián nem. Megoperálták, csonkolták a jobb tüdőm harmadát" - mondta a Blikknek az 56 éves férfi.

A műtét után szövődmények léptek fel, életveszélyes tüdővizenyő miatt kellett újabb beavatkozást végezni a férfin. A plumbálás után elgennyedt a cső helye, a férfit immár a szegedi kórházban műtötték meg újra. Az ötös borda csonkolása után mintát vettek tőle, és kiderült, se rákja, se gümőkórja nem volt a férfinak.

A férfi ügyvédje, az orvosi műhibaperekre szakosodott Ábrahám László szerint a kalocsai kórház nem a legnagyobb gondossággal járt el, ezért polgári perben több mint 5 millió forintot követelnek. Az ügyvéd által kért szakértői vélemény szerint a műtét előtt beható szövettani vizsgálatokra lett volna szükség. "em kellett volna kivenni a jobb felső lebenyt, illetve a beteg elkerülhette volna a borda rezekcióját. Sőt szövődmény sem lépett volna fel" - mondta a Blikknek az ügyvéd.

A férfi jelenleg gyakran fullad, nem tudja ellátni munkáját. Szerinte egy tüdőgyulladás utáni beszűrődést láthattak a röntgenfelvételen. A kalocsai kórház nem kívánt a Blikknek nyilatkozni az ügyről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?