Eleonóra
-1 °C
2 °C

38 halott egy iráni repülőbalesetben

2006.11.27. 07:12
Magas rangú forradalmi gárditák is életüket vesztették egy teheráni repülőbalesetben. A katonák orosz típusú gépe a felszállás után egy-két perccel zuhant le, még a reptér közvetlen közelében.

Felszállás közben lezuhant hétfőn a teheráni repülőtéren egy iráni katonai repülőgép. A gép 35 utasa és háromfős személyzete életét vesztette. A repülő forradalmi gárdistákat szállított.

Az Antonov 74 típusú, orosz gyártmányú gép az ország déli részén található Siraz városába tartott, de 1-2 perccel a felszállás után lezuhant a Mehrabad nemzetközi repülőtéren, amely egyúttal katonai légikikötő is. A halálos áldozatok között magas rangú gárdatagok is vannak.


Mind a polgári, mind a katonai repülőgépflotta válságos állapotban van Iránban, mert a gépek átlagos életkora magas, illetve mert hiányos a karbantartásuk. Ennek oka pedig főleg az, hogy az ország elleni amerikai büntetőintézkedések miatt Teherán nem tud új amerikai vagy európai gyártású gépeket, illetve alkatrészeket vásárolni.

A géppark pedig főleg olyan amerikai gépekből áll, amelyeket Irán még az 1979-es iszlám forradalom előtt vásárolt. Egy kisebb része a gépparknak orosz gyártmányú, és ezek közül is többet baleset ért az utóbbi években.